Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Επιστήμονες θεράπευσαν το αντίστοιχο AIDS σε μαϊμούδες

14/10/2016 5:14:53 μμ
Συνέχεια έχει ο άνθρωπος;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια πολύ καλή είδηση έρχεται από τις ΗΠΑ, καθώς για πρώτη φορά Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν και δημιούργησαν μια «λειτουργική» θεραπεία για ο AIDS.


Το πρώτο βήμα έγινε στον ιό SIV, ένας αντίστοιχος του HIV, που εμφανίζεται στις μαϊμούδες.


Η νέα μέθοδος βασίζεται σε θεραπεία με ένα μονοκλωνικό αντίσωμα και μπορεί στο μέλλον να καταστήσει περιττή την τωρινή συνεχή θεραπεία με αντιικά φάρμακα.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science» και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι ο καθηγητής ανοσολογίας Αφτάμπ Ανσάρι, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Έμορι στην Ατλάντα.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες ύστερα μετά από τρεις μήνες της νέας θεραπείας, τα πειραματόζωα σταμάτησαν τα φάρμακα και τα επίπεδα του ιού SIV στο σώμα τους ήταν τόσο χαμηλά, που ήταν μη ανιχνεύσιμα, ενώ παρέμειναν έτσι για την επόμενη διετία. Δεν διερευνήθηκε αν τα ζώα μπορούσαν πλέον να μεταδώσουν το ιό σε άλλα, αλλά μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι αν ο ιός HIV είναι πια μη ανιχνεύσιμος, η μεταδοτικότητά του μειώνεται σχεδόν κατά 100%.


Υπάρχουν βέβαια άλλοι επιστήμονες που παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς όπως επισημαίνουν το ίδιο αποτέλεσμα που είχαν τα ζώα δεν είναι σίγουρο πως θα υπάρξει και στους ανθρώπους. Όμως δήλωσαν αισιόδοξοι ότι όντως μπορεί σε μερικά χρόνια να οδηγήσει σε μια νέα γρήγορη θεραπεία, που θα απαλλάξει τουλάχιστον μερικούς ασθενείς από τη συνεχή λήψη φαρμάκων που «φρενάρουν» τον ιό HIV.


Το συγκεκριμένο αντίσωμα που ερευνήθηκε μπλοκάρει μια πρωτεΐνη (α4β7), την οποία ο ιός HIV χρησιμοποιεί για να επιτεθεί στα ανοσοποιητικά κύτταρα του εντέρου. Το φάρμακο δημιουργεί ελπίδες, αλλά, όπως παραδέχθηκε ο Ανσάρι, κανείς προς το παρόν δεν ξέρει κατά πόσο αυτό που έγινε στον ιό SIV των μαϊμούδων, θα γίνει και στον ιό HIV των ανθρώπων, ιδίως σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί εδώ και χρόνια.


Οι κλινικές μελέτες ξεκίνησαν με 20 ασθενείς που για 30 εβδομάδες θα χρησιμοποιούν το vedolizumab (Entyvio) της φαρμακευτικής εταιρείας Takeda, το οποίο περιέχει ένα παρεμφερές αντίσωμα και χρησιμοποιείται για γαστρεντερικές παθήσεις. Το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) των ΗΠΑ.


Τα αρχικά αποτελέσματα της δοκιμής, που θα ελέγξει αν η νέα θεραπεία είναι ασφαλής σε ανθρώπους, αναμένονται στο τέλος του 2017. Αν το φάρμακο αποδειχθεί ασφαλές, θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές.


Πάντως ο Ανσάρι διευκρίνισε ότι, ακόμη κι αν το νέο φάρμακο καταστείλει σε μόνιμη βάση τον ιό HIV, δεν θα τον εξαφανίσει οριστικά από το σώμα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Καλεί τους φαρμακοποιούς να αντιδράσουν δυναμικά για τις ελλείψεις φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics