Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΕΟΦ: Ενέκρινε νέα ένδειξη για τη δραστική ουσία λανρεοτίδη

10/11/2016 12:24:20 μμ
Πρόκειται για ογκολογικό φάρμακο της εταιρείας Ipsen
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



Η ελληνική θυγατρική εταιρία Ipsen ανακοίνωσε ότι ο ΕΟΦ ενέκρινε μία νέα ένδειξη για τη δραστική ουσία λανρεοτίδη, που αφορά στη θεραπεία των γαστροεντεροπαγκρεατικών νευροενδοκρινών όγκων (GEP-NETs) βαθμού διαφοροποίησης (grade) 1 και υποσυνόλου τoυ βαθμού διαφοροποίησης 2 (δείκτης πολλαπλασιασμού Ki67 έως 10%) του μέσου εντέρου, παγκρέατος ή αγνώστου προέλευσης όταν έχουν αποκλειστεί θέσεις προέλευσης του οπισθίου εντέρου, σε ενήλικους ασθενείς με ανεγχείρητη τοπικά προχωρημένη ή μεταστατική νόσο.


Μέχρι τώρα, το φάρμακο είχε ένδειξη για τη θεραπεία της μεγαλακρίας και των συμπτωμάτων των νευροενδοκρινών όγκων.


Ακολουθώντας αντίστοιχες εγκρίσεις σε πάνω από 30 χώρες παγκοσμίως, η λανρεοτίδη είναι πλέον εγκεκριμένη και στην Ελλάδα για τη θεραπεία και τον έλεγχο της αύξησης ορισμένων προχωρημένων όγκων του εντέρου και του παγκρέατος, οι οποίοι ονομάζονται γαστροεντεροπαγκρεατικοί νευροενδοκρινείς όγκοι ή GEP-NETs, όταν αυτοί δεν μπορούν να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση.


Η έγκριση του Ε.Ο.Φ. βασίστηκε στα αποτελέσματα της μελέτης CLARINET που δείχνουν 53% μείωση κινδύνου στην εξέλιξη της νόσου ή της θνησιμότητας σε όσους ασθενείς έλαβαν λανρεοτίδη, σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.


Η έγκριση του ΕΟΦ συμπίπτει χρονικά και με την Παγκόσμια Ημέρα Eνημέρωσης για τους Νευροενδοκρινείς Όγκους, που είναι η 10η Νοεμβρίου και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για την ασθένεια αυτή, τονίζοντας την ανάγκη για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.


Οι νευροενδοκρινείς όγκοι είναι ένας ευρύς όρος για μια ομάδα σχετικά σπάνιων καρκίνων που προέρχονται από τα νευροενδοκρινή κύτταρα. Ανευρίσκονται συνήθως στον γαστρεντερικό σωλήνα αλλά μπορεί να ξεκινούν και από άλλες περιοχές, όπως πάγκρεας, πνεύμονες, ωοθήκες, θυρεοειδή, υπόφυση και επινεφρίδια.


Τα επιδημιολογικά δεδομένα για την πάθηση είναι περιορισμένα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 2200 ενήλικες με παγκρεατικούς και γαστρεντερικούς νευροενδοκρινείς όγκους. Να σημειωθεί ότι υπάρχει καθυστέρηση 5 – 7 έτη στη διάγνωση της νόσου από την έναρξη των συμπτωμάτων, κυρίως λόγω του ότι τα συμπτώματα αυτά είναι μη ειδικά (κοιλιακό άλγος, εξάψεις, διάρροια, αύξηση των καρδιακών παλμών και δερματικό εξάνθημα), παραπέμποντας και σε άλλες παθήσεις, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να διαγιγνώσκονται συχνά σε προχωρημένο στάδιο.


Η δραστική ουσία λανρεοτίδη είναι ένα ανάλογο της σωματοστατίνης, που αναστέλλει πολλές ενδοκρινείς, εξωκρινείς και παρακρινείς λειτουργίες. Η αποτελεσματικότητά της έχει καταδειχθεί στην αναστολή της έκκρισης της αυξητικής ορμόνης (GH) και πολλών άλλων ορμονών που εκκρίνονται από το πεπτικό σύστημα.



Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στην ετήσια απονομή των βραβείων-θεσμού «Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας 2024»
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics