Παρά την ολοένα αυξανόμενη χρήση των καρδιολογικών φαρμάκων, οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες θα χρειαστεί πραγματικά να «παλέψουν» κατά τα επόμενα 10 χρόνια ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν οικονομικά από τις πωλήσεις των προϊόντων αυτών.
Σύμφωνα με νέες έρευνες αναλυτών, η φαρμακευτική αγορά καρδιολογικών σκευασμάτων θα αναπτυχθεί κατά 8% την τρέχουσα δεκαετία, από τα 99 δισ. δολάρια το 2008, στα 107 δισ. δολάρια το 2018. Η λήξη των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντες) στα πρωτότυπα φάρμακα και ο επακόλουθος ανταγωνισμός από τα γενόσημα φάρμακα θα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξέλιξη αυτή, σύμφωνα όμως με τους ειδικούς της εταιρείας Datamonitor, οι μόνες από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που θα παρουσιάσουν θετικά ποσοστά αύξησης των πωλήσεων, στο διάστημα αυτό, θα είναι ενδεχομένως η AstraZeneca και η Novo Nordisk.
Η ισχυρή ανάπτυξη της χρήσης καρδιολογικών φαρμάκων στον ανεπτυγμένο κόσμο θα τροφοδοτηθεί από την αύξηση των ασθενών στο γενικό πληθυσμό, από την πρώιμη διάγνωση των καρδιολογικών νόσων και από την πρώιμη έναρξη των θεραπειών, καθώς οι παροχείς υπηρεσιών υγείας διεθνώς στοχεύουν πλέον στην έγκαιρη αντιμετώπιση των επιπλοκών του διαρκώς αυξανόμενου προβλήματος της παχυσαρκίας. Οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, στο πλαίσιο αυτής της «εκτίναξης» της χρήσης των καρδιολογικών φαρμάκων, θα πρέπει να αγωνιστούν σκληρά για να βγουν έστω και ελάχιστα κερδισμένες, καθώς η αύξηση της χρήσης θα αφορά περισσότερο τα γενόσημα φάρμακα, στα οποία είναι πλέον επικεντρωμένα τα συστήματα υγείας των χωρών.
Όπως επισημαίνει ο Dr Anthony Nealon, αναλυτής στη Datamonitor, «τα καρδιολογικά φάρμακα συνιστούν έναν από τους πιο ώριμους τομείς της αγοράς φαρμάκου και οι πωλήσεις σκευασμάτων για την υπέρταση ή την δυσλιπιδαιμία θα επηρεαστούν σημαντικά από τη λήξη των πατέντων και τον ανταγωνισμό από τα generics».
Τα δύο περισσότερο συνταγογραφούμενα φάρμακα της αγοράς φαρμάκου, συνολικά, είναι καρδιολογικά – το Lipitor (ατορβαστατίνη) της Pfizer και το Plavix (κλοπιδογρέλη) των Bristol-Myers Squibb/Sanofi-Aventis. Και των δύο οι πατέντες λήγουν μέσα στο 2011. Ο ανταγωνισμός στα αντίγραφα φάρμακα αναμένεται να επηρεάσει και άλλα «blockbuster» καρδιολογικά σκευάσματα όπως το Cozaar (λοσαρτάνη) της Merck & Co, το Diovan (βαλσαρτάνη) της Novartis και το Actos (πιογλιταζόνη) της Takeda.
Οι εγκρίσεις νέων φαρμάκων, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε στάδιο ανάπτυξης από τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, δεν θα είναι σε θέση να «αναπληρώσουν» τις απώλειες από τη λήξη των πατέντων και από τον ανταγωνισμό των γενόσημων φαρμάκων, καθώς υπάρχει ήδη στην αγορά ένα μεγάλο εύρος θεραπευτικών επιλογών για καρδιολογικές παθήσεις και επιπλέον δεν υπάρχουν σημαντικές κλινικές ανάγκες στο χώρο αυτό που να μην καλύπτονται από τα υπάρχοντα φάρμακα.
Η υποβάθμιση του ρόλου των «παραδοσιακών» θεραπευτικών τομέων αναμένεται να αντισταθμιστεί από τα κέρδη, που θα φέρουν με την είσοδό τους στην αγορά, τα νέα αντιδιαβητικά και αντιθρομβωτικά φάρμακα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε στάδιο ανάπτυξης. Τα φάρμακα αυτά θα αντιμετωπίζουν σημαντικές ιατρικές ανάγκες, θα αποτελούν καλύτερες θεραπείες για τους ασθενείς και τα κέρδη από τις πωλήσεις τους θα είναι σημαντικά. Για τα αντιδιαβητικά φάρμακα μόνο, εκτιμάται ότι το 2018 θα έχουν πωλήσεις άνω των 37 δισ. δολαρίων στις μεγαλύτερες φαρμακευτικές αγορές παγκοσμίως.
Παρά τη γενική τάση για απώλειες στην αγορά φαρμάκων κατά της δυσλιπιδιμίας, η Datamonitor προβλέπει ότι κατά το διάστημα 2008-2018 η AstraZeneca θα ωφεληθεί σημαντικά από τις πωλήσεις του φαρμάκου Crestor (ροσουβαστατίνη). Αυτό διότι φρόντισε να διαφοροποιήσει αρκετά το συγκεκριμένο φάρμακο από τα υπόλοιπα φάρμακα κατά της δυσλιπιδαιμίας που κυκλοφορούν στην αγορά, βάσει και των επιτυχημένων κλινικών δοκιμών του φαρμάκου, με την επωνυμία GALAXY. Επίσης, το πρόγραμμα έρευνας & ανάπτυξης της εταιρείας (ειδικά αυτό που αφορά την 3η –τελική – φάση των κλινικών δοκιμών) θεωρείται από τα πλέον ισχυρά στο χώρο των καρδιολογικών φαρμάκων με φάρμακα όπως τα Brilinta (τικαγρελόρη) και Onglyza (σαξαγλιπτίνη, σε συνεργασία με τη Bristol-Myers Squibb), να δημιουργούν προσδοκίες για σημαντικές πωλήσεις.
Η Novo Nordisk είναι μία ακόμη εταιρεία που αναμένεται να παρουσιάσει θετική ανάπτυξη του τομέα καρδιολογικών φαρμάκων στο διάστημα 2008-2018. Η εταιρεία θα είναι σε θέση να κεφαλαιοποιήσει την ηγετική της θέση στην αγορά προϊόντων ινσουλινοθεραπείας και να υπερασπιστεί τη θέση αυτή, χάρη στα μοναδικά χαρακτηριστικά της αγοράς ινσουλίνης.
«Οι θεραπείες ινσουλίνης δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από τον ανταγωνισμό εξαιτίας των αντιγράφων φαρμάκων» επισημαίνει ο Dr Nealon. «Η ισχυρή πατέντα των προϊόντων ινσουλίνης θέτει έτσι σημαντικούς φραγμούς στην εισαγωγή νέων σκευασμάτων και επιτρέπει στη Novo Nordisk, τη μεγαλύτερη παρασκευάστρια εταιρεία των προϊόντων αυτών, να επωφεληθεί στο μεγαλύτερο βαθμό στο πλαίσιο του συγκεκριμένου τομέα της φαρμακευτικής αγοράς».