Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Εναλλακτικά φάρμακα

21/3/2007
Από μόρια μικροοργανισμών παρασκευάζονται νέα αντικαρκινικά φάρμακα.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Δεκάδες ερευνητές ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και αναζητούν μικρόβια που δεν έχουν ακόμα εξεταστεί από την επιστήμη. Η καλλιέργεια στο εργαστήριο θα δείξει αν υπάρχουν ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακα για κάποια αρρώστια.

Ο καθηγητής Κυριάκος Νικολάου στο Χημικό Τμήμα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps της Καλιφόρνια συνθέτει πρωτογενή μόρια που βρίσκονται ελεύθερα στη φύση, που αποτελούν τη βάση νέων φαρμάκων.

Δεκάδες ερευνητές ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και αναζητούν μικρόβια που δεν έχουν ακόμα εξεταστεί από την επιστήμη. Η καλλιέργεια στο εργαστήριο θα δείξει αν υπάρχουν ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακα για κάποια αρρώστια. Το 1996 μια ομάδα φυσικών προϊόντων ήρθαν στο προσκήνιο και έδειξαν ότι έχουν ανώτερες ιδιότητες ως πιθανά αντικαρκινικά φάρμακα. Τα μικρόβια που βρέθηκαν, στο εργαστήριο παρήγαγαν μια ομάδα ισχυρών αντικαρκινικών ουσιών. Κάνοντας παραλλαγές στο μόριο θα βελτιωθεί αυτό που δόθηκε από τη φύση.

Η χημεία μπορεί να αλλάξει λίγο τη δομή του μορίου, να αυξήσει μια ισχυρή ουσία ή να αφαιρέσει παρενέργειες. Μέχρι τώρα έχουν συντεθεί 500 νέες χημικές ενώσεις.

Η ομάδα του κ. Νικολάου είναι η πρώτη που συνέθεσε στο εργαστήριο την «πλατενσιμαισίνη», μόριο που σκοτώνει όσα μικρόβια είναι ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Τώρα γίνεται σύνθεση ανάλογων μορίων για να βρεθούν τα πλέον ισχυρά κατά των βακτηρίων, χωρίς παρενέργειες για τον άνθρωπο. Μπορεί μία μέρα να αποδώσουν καινούρια αντιβιοτικά.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δημοσιεύτηκαν οι σχετικοί πίνακες για ολόκληρη την Περιφέρεια
Δημοσιεύτηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παροχή υπηρεσιών απασχόλησης






Σχετικά άρθρα

Καμπανάκι κινδύνου για τις αζόλες από 5 ευρωπαϊκούς οργανισμούς
Οι μύκητες αποκτούν ανθεκτικότητα
Αυξάνονται οι αναπνευστικές λοιμώξεις
Λόγω γήρανσης, ρύπανσης και κλιματικής αλλαγής
Έρχεται επαναστατική τεχνολογία στα αντηλιακά
Αφορά την αποτελεσματικότητα του δείκτη SPF
Νέες ενδείξεις στη σεμαγλουτίδη
Ο FDA ενέκρινε τη χρήση της σε ασθενείς που πάσχουν παράλληλα από διαβήτη τύπου 2 και χρόνια νεφρική νόσο