Οι ζωές δεκάδων χιλιάδων βρεφών που γεννιούνται πρόωρα μπορούν να σωθούν με μια απλή, ανέξοδη μέθοδο, σύμφωνα με μελέτη Αυστραλιανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ.
Η επιστημονική ομάδα, μελετώντας τα συμπεράσματα 18 κλινικών δοκιμών από όλον τον κόσμο, που αφορούσαν 3.000 πρόωρα βρέφη (δηλαδή γεννημένα πριν από τις 37 εβδομάδες κύησης), διαπίστωσαν ότι αν περιμένουν 1 λεπτό πριν από τη σύσφιγξη (απολίνωση, αποκοπή) του ομφάλιου λώρου, ο κίνδυνος θανάτου μειώνεται κατά ένα τρίτο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Jonathan Morris, η καθυστερημένη απολίνωση του λώρου είναι μια συνήθης πρακτική σε τελειόμηνα μωρά, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι τα βοηθά να προσαρμοστούν καλύτερα στη ζωή έξω από τη μήτρα. Η νέα έρευνα δείχνει ότι η εν λόγω πρακτική είναι ασφαλής και για τα πρόωρα και ενδεχομένως σωτήρια. Επιπλέον πρόκειται για μια τόσο απλή παρέμβαση που καθιστά, κατά τον ίδιο, τα ευρήματα της μελέτης εξαιρετικά σημαντικά.
Γιατί είναι αποτελεσματική αυτή η διαδικασία; Ο καθηγητής Morris εξηγεί ότι υπάρχουν αρκετές θεωρίες που απαντούν σε αυτό το ερώτημα, μεταξύ των οποίων αναφέρονται τα εξής: ότι δίνεται περισσότερος χρόνος στο νεογνό να προσαρμοστεί, ότι παρέχεται επιπλέον αίμα στον οργανισμό του, ότι επιδρά θετικά στην αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις, λόγω της αύξησης των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα του.
Εξηγεί επίσης ο ειδικός ότι από την έρευνά τους αναδείχθηκε ότι τα περισσότερα πρόωρα βρέφη ξεκινούν να αναπνέουν μόνα τους μέσα σε αυτά τα 60 δευτερόλεπτα, οπότε η καθυστέρηση της απολίνωσης είναι ένας τρόπος να αποφευχθούν περιττές και δυνητικά επιβλαβείς παρεμβάσεις, όπως η χρήση αναπνευστικού σωλήνα. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι η μέθοδος μείωσε τα περιστατικά αναγκαίας μετάγγισης αίματος.
Τα ευρήματα θα δημοσιευθούν στο «American Journal of Obstetrics and Gynecology», σύμφωνα με το σχετικό άρθρο από το abc.net της Αυστραλίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με την καθυστερημένη απολίνωση του ομφάλιου λώρου η οποία αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους επιστήμονες. Το κύριο εύρημα των σχετικών μελετών είναι ότι η καθυστερημένη σύσφιγξη προσφέρει ένα ξεκάθαρο όφελος ως προς τη διατήρηση των επιπέδων του σιδήρου και της φερριτίνης του νεογνού. Προφανώς πρόκειται για ένα πεδίο ανοιχτό για περισσότερη έρευνα. Αυτό που πρέπει επίσης να αναφερθεί είναι ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που η άμεση απολίνωση (μπορεί να) είναι απαραίτητη: δυσχέρεια του νεογνού, περιτύλιξη, καισαρική τομή.