Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ένα ένζυμο μπορεί να ανακόψει τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

25/1/2018 2:13:24 μμ
Σωτήρια θεραπεία ιδιαίτερα για τους νεαρούς ασθενείς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μία νόσος που καταστρέφει σταδιακά τους πνεύμονες, οδηγώντας τους ασθενείς στο θάνατο.

Για την αντιμετώπιση της νόσου υπάρχουν πολλά καινούργια εισπνεόμενα φάρμακα που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των ασθενών, οι οποίοι υπολογίζονται στην Ελλάδα περίπου στους 500 χιλιάδες.


Πρόσφατα ανιχνεύτηκε ένα ένζυμο, η Α αντιθρυψίνη, το οποίο λείπει από μια συγκεκριμένη ομάδα ασθενών με ΧΑΠ. Η έλλειψη του ενζύμου αυτού οδηγεί, κυρίως τους νεότερους ασθενείς, πολύ γρήγορα στην πλήρη καταστροφή των πνευμόνων, όπως ανέφερε ο πνευμονολόγος Σταύρος Τρύφων, διευθυντής ΕΣΥ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου «Exploring Novel Medical Frontiers 2018», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 26-28 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.


«Μέχρι πρόσφατα κάναμε έναν απλό έλεγχο και λέγαμε ότι ο ασθενής δεν έχει έλλειψη της Α αντιθρυψίνης. Χρειάζεται όμως και ένας γονιδιακός έλεγχος, ο οποίος γινόταν στο εξωτερικό, στη Γερμανία ή στην Ιταλία, όπου στέλναμε δείγματα από το αίμα των ασθενών. Σήμερα οργανώνεται και δημιουργείται ένα Κέντρο Αναφοράς για όλα τα σπάνια νοσήματα -και για το συγκεκριμένο- στο Πανεπιστήμιο της Λάρισας, για το οποίο θα μιλήσει στο συνέδριο ο καθηγητής Ιατρικής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ματθαίος Σπελέτας», ανέφερε ο κ Τρύφων.


Παράλληλα, επισήμανε ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 12.000 ασθενείς με ΧΑΠ και η ασθένειά τους οφείλεται στην έλλειψη Α αντιθρυψίνης, ενώ μόνο 28 από αυτούς τους ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία με αυτό το ένζυμο, το οποίο όχι μόνο προστατεύει τον πνεύμονα αλλά παρατείνει τη ζωή και αλλάζει τη φυσιολογία της νόσου. «Πρώτον κάνουμε πράξη τη διάγνωση, δεύτερον κάνουμε ένα Κέντρο Αναφοράς για την Ελλάδα και τρίτον χορηγούμε τη θεραπεία σε όσους ασθενείς χρειάζονται αυτή την ειδική αγωγή υψηλού κόστους», προσέθεσε ο κ. Τρύφων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι
Τα αιτήματα από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)






Σχετικά άρθρα

Ασθενείς λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1 για την παχυσαρκία χωρίς εποπτεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα
48 νέες δραστικές ουσίες συστήθηκαν το 2024 από τον ΕΜΑ
Ανάμεσα σε αυτές σημαντικές «πρωτιές», σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια E.Cooke
Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση