
Η ασπαραγίνη, μια ουσία που παράγεται στον οργανισμό αλλά υπάρχει και σε πολλά τρόφιμα, ενδεχομένως ευνοεί την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, στην οποία συμμετέχουν και δύο Έλληνες (Γιώργος Πουλογιάννης και Ευαγγελία Παπαχρήστου), διαπίστωσαν ότι περιορίζοντας την ποσότητα του αμινοξέος ασπαραγίνη στον οργανισμό πειραματόζωων (ποντικιών) με επιθετικό τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, κατάφεραν να μειώσουν δραστικά την ικανότητα των όγκων να κάνουν μεταστάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι όταν μείωσαν τη συνθετάση της ασπαραγίνης (το ένζυμο με το οποίο παράγεται η ουσία), μέσω της διατροφής, περιορίζοντας δηλαδή τα τρόφιμα πλούσια σε ασπαραγίνη, τα καρκινικά κύτταρα των πειραματόζωων εξαπλώνονταν πολύ λιγότερο σε σύγκριση με τα κύτταρα των πειραματόζωων που έτρωγαν τροφές πλούσιες σε ασπαραγίνη.
Σημειώνεται βέβαια ότι η ασπαραγίνη περιέχεται σε υψηλά επίπεδα σε πάρα πολλά τρόφιμα, όπως σπαράγγια, γαλακτοκομικά, μοσχάρι, αυγά, ψάρια και θαλασσινά, πατάτες, όσπρια, ξηροί καρποί, σόγια, δημητριακά ολικής αλέσεως κ.ά. Χαμηλά επίπεδα ασπραγίνης βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά.
Σε κάθε περίπτωση, αν αυτά τα ευρήματα επιβεβαιωθούν και μετά από κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, θα μπορούσε να προκύψει μια νέα θεραπευτική μέθοδος/αγωγή για τη μείωση των μεταστάσεων σε επιθετικούς καρκίνους, η οποία θα βασίζεται – σε συνδυασμό φυσικά και με άλλες θεραπείες– στη μείωση της λήψης ασπαραγίνης.
Η ερευνητική ομάδα εκτιμά μάλιστα ότι η ασπαραγίνη μπορεί να εμπλέκεται και σε άλλα είδη καρκίνου.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature".