Ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέτης (MIT) κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά λεπτό σε πάχος εμφύτευμα, το οποίο θα μπορεί να «αποθηκεύει» φάρμακα και το οποίο, εισαγόμενο σε κατάλληλο σημείο του σώματος, θα μπορεί να τα απελευθερώνει στον οργανισμό μετά από ερέθισμα, στη σωστή χρονική στιγμή και στη σωστή δοσολογία. |
Η εισαγωγή στο ανθρώπινο σώμα ενός «μίνι φαρμακείου», το οποίο θα μπορεί να χορηγεί προγραμματισμένα και ελεγχόμενα τις δόσεις των φαρμάκων που χρειάζεται ο ασθενής, δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέτης (MIT) κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικά λεπτό σε πάχος εμφύτευμα, το οποίο θα μπορεί να «αποθηκεύει» φάρμακα και το οποίο, εισαγόμενο σε κατάλληλο σημείο του σώματος, θα μπορεί να τα απελευθερώνει στον οργανισμό μετά από ερέθισμα, στη σωστή χρονική στιγμή και στη σωστή δοσολογία.
Το εμφύτευμα αυτό αποτελείται από δύο λεπτές στρώσεις («φιλμ») ενός ειδικού υλικού, ανάμεσα στις οποίες θα μπορεί να αποθηκεύεται το φάρμακο. Αφού εισαχθεί το εμφύτευμα στο σώμα, κατόπιν ενός φυσικού ή χημικού ερεθίσματος (π.χ. εφαρμογή ηλεκτρικού πεδίου, χημικά «μηνύματα» που εκλύονται από την πάσχουσα περιοχή, μειωμένα ή αυξημένα επίπεδα κάποιας ουσίας κτλ.), το φιλμ αποσυντίθεται, απελευθερώνοντας τη δραστική ουσία και ενεργοποιώντας τη θεραπευτική της δράση σε μια σειρά από παθήσεις και ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η επιληψία και ο καρκίνος.
Μάλιστα οι ερευνητές δημιούργησαν στα εμφυτεύματα αυτά πολλαπλές «θήκες» για τα φάρμακα, ώστε να μπορούν να χορηγούνται σταδιακά και ξεχωριστά οι κατάλληλες δόσεις τους, την κατάλληλη χρονική στιγμή.
Η παραπάνω μελέτη των ερευνητών του MIT δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences και ανοίγει το δρόμο για τη μελλοντική δημιουργία και ανάπτυξη μιας νέας γενιάς μεθόδων χορήγησης φαρμάκων στον οργανισμό, πέρα από τις ήδη γνωστές σήμερα. |