Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Εμβόλιο για την ελονοσία σε πέντε χρόνια

11/12/2008
Ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα των δοκιμών σε χώρες της Αφρικής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα το Βήμα, τα θετικά αποτελέσματα των δοκιμών ενός πειραματικού εμβολίου ενάντια στην ελονοσία κάνουν τους επιστήμονες να δηλώνουν ότι το εμβόλιο που θα σώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ζωές θα είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη πενταετία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα το Βήμα, τα θετικά αποτελέσματα των δοκιμών ενός πειραματικού εμβολίου ενάντια στην ελονοσία κάνουν τους επιστήμονες να δηλώνουν ότι το εμβόλιο που θα σώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ζωές θα είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη πενταετία.

Το πειραματικό εμβόλιο που έχει την κωδική ονομασία RΤS,S αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην προστασία βρεφών και μικρών παιδιών, που αποτελούν και την ομάδα υψηλού κινδύνου της ασθένειας. Το εμβόλιο «εμπεριέχει» όλες τις γνώσεις που αποκτήθηκαν στις συνεχείς προσπάθειες ανάπτυξης ενός εμβολίου κατά της θανατηφόρου ασθένειας τα τελευταία 20 χρόνια και δοκιμάζεται ήδη σε πολλές χώρες της Αφρικής. Μάλιστα στην Γκάμπια και στη Μοζαμβίκη έχει ήδη λειτουργήσει προστατευτικά σε βρέφη και παιδιά αλλά και σε ενηλίκους.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές ήταν οι πιο πρόσφατες δοκιμές που έγιναν στην Κένυα και στην Τανζανία, οι οποίες έδειξαν ότι το εμβόλιο μπορεί να προστεθεί στην υπόλοιπη αλυσίδα εμβολιασμών, αφού δεν φαίνεται να παρεμβαίνει ή να «ανακατεύεται» με τα εμβόλια του τετάνου, της διφθερίτιδας, της μηνιγγίτιδας και του κοκίτη. Η τελική δοκιμή του εμβολίου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει σε λίγους μήνες και σε αυτή θα γίνει εμβολιασμός χιλιάδων παιδιών σε όλη την αφρικανική ήπειρο.

Κάθε χρόνο καταγράφονται γύρω στα 500 εκατ. κρούσματα ελονοσίας κατά κύριο λόγο σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Η ασθένεια προκαλείται από ένα παράσιτο που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου των παιδιών κάτω των πέντε ετών στις υποσαχάριες περιοχές της Αφρικής.

Στην Τανζανία το πειραματικό εμβόλιο προστάτευσε το 65% των μωρών ηλικίας μικρότερης των 12 μηνών, τα οποία είναι και τα πιο ευαίσθητα απέναντι στην ασθένεια. «Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι άκρως ενθαρρυντικά και φαίνεται ότι οι προσπάθειες και οι κόποι μας αρχίζουν να αποδίδουν. Είμαστε πλέον πιο κοντά από όσο ποτέ πριν στη δημιουργία ενός εμβολίου για την ελονοσία» αναφέρει ο Κριστιάν Λουκ, διευθυντής της Πρωτοβουλίας για το Εμβόλιο κατά της Ελονοσίας (ΜVΙ), ενός διεθνούς προγράμματος του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού PATH.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στο διεθνές συνέδριο EUROGIN 2025
DEMO: Αντιπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο έργο Βιοτεχνολογίας






Σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών 24-30 Απριλίου 2025
Εμβολιασμός για Όλους – Εφικτός Ανθρώπινος Στόχος
Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας
Με βασικό μήνυμα «Πρόσβαση για όλους: Οι αιμορραγικές διαταραχές αφορούν και τις γυναίκες»
ΕΛΛΟΚ: Αξιοποιεί τα θεραπευτικά οφέλη της τέχνης για τους ασθενείς με καρκίνο
Συμμετέχει ως συντονιστής στο ευρωπαϊκό έργο Erasmus+ Snapshot
Κλινική δοκιμή mRNA εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα
Από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου