Πιο κοντά στην κυκλοφορία εμβολίων για την αντιμετώπιση πλήθους εξαρτήσεων βρίσκονται οι επιστήμονες, μετά την ανακοίνωση άκρως ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων που αφορούσαν κλινικές δοκιμές εμβολίου για την εξάρτηση από την κοκαΐνη. Όπως προέκυψε από αυτές τις δοκιμές, το εμβόλιο προκάλεσε επαρκή ανοσολογική απόκριση ώστε να εμφανιστεί μείωση στη χρήση κοκαΐνης στο 38% των εξαρτημένων ατόμων που το έλαβαν. Τα νέα αποτελέσματα έρχονται λίγες ημέρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να χρηματοδοτήσει μεγάλου εύρους κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου για την εξάρτηση από τη νικοτίνη. |
Πιο κοντά στην κυκλοφορία εμβολίων για την αντιμετώπιση πλήθους εξαρτήσεων βρίσκονται οι επιστήμονες, μετά την ανακοίνωση άκρως ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων που αφορούσαν κλινικές δοκιμές εμβολίου για την εξάρτηση από την κοκαΐνη. Όπως προέκυψε από αυτές τις δοκιμές, το εμβόλιο προκάλεσε επαρκή ανοσολογική απόκριση ώστε να εμφανιστεί μείωση στη χρήση κοκαΐνης στο 38% των εξαρτημένων ατόμων που το έλαβαν.
Τα νέα αποτελέσματα έρχονται λίγες ημέρες μετά την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να χρηματοδοτήσει μεγάλου εύρους κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου για την εξάρτηση από τη νικοτίνη.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως τα νέα δεδομένα μαρτυρούν ότι είναι επιστημονικώς εφικτό να αναπτυχθούν εμβόλια που θα σώζουν και από άλλες εξαρτήσεις, όπως από την ηρωίνη ή τις μεθαμφεταμίνες. Τόσο το εμβόλιο ενάντια στη νικοτίνη όσο και εκείνο ενάντια στην κοκαΐνη δεν αντιμετωπίζουν την εξάρτηση με τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο τα εμβόλια προλαμβάνουν ασθένειες.
Τα εμβόλια αυτά είναι σχεδιασμένα ώστε να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, όπως η συμπεριφορική θεραπεία, ώστε να βοηθηθούν τα εξαρτημένα άτομα να απαλλαγούν από την εξάρτησή τους. Δρουν ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου για την παραγωγή αντισωμάτων, τα οποία προσδένονται στην εξαρτησιογόνο ουσία και την αποτρέπουν από το να φθάσει στον εγκέφαλο και να προκαλέσει αίσθημα ευφορίας.
Ουσίες όπως η νικοτίνη και η κοκαΐνη αποτελούνται από τόσο μικρά μόρια που το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι δυνατόν να τα αναγνωρίσει. Έτσι επιτυγχάνουν να φθάνουν στον εγκέφαλο διαπερνώντας τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Τα εμβόλια μέσω της δραστηριοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος αποτρέπουν αυτά τα μόρια από το να φθάσουν στον στόχο τους.
Στη μελέτη που αφορούσε το εμβόλιο για την κοκαΐνη και η οποία διεξήχθη από ειδικούς του Ιατρικού Κολεγίου Μπέιλορ συμμετείχαν 115 εξαρτημένα από την ουσία άτομα. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν πέντε ενέσεις του εμβολίου επί 12 εβδομάδες ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν εικονικό εμβόλιο. Όπως προέκυψε, από τα 55 άτομα που έλαβαν το εμβόλιο το 38% παρουσίασε επίπεδα αντισωμάτων επαρκή ώστε να μειώσει την απόκριση στην κοκαΐνη.
Ο καθηγητής συμπληρώνει ωστόσο ότι «αυτού του είδους η έρευνα δεν μεταφράζεται σε δολάρια στην τσέπη των φαρμακευτικών εταιρειών».
Πηγή: Το Βήμα |
|