Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο φάρμακο το οποίο προσφέρει ελπίδα σε ασθενείς με μια άκρως «φονική» μορφή καρκίνου του πνεύμονα. Το φάρμακο εξαφάνισε όγκους μικροκυτταρικού καρκίνου των πνευμόνων στο 50% των ποντικιών που το έλαβαν, ενώ παράλληλα έβαλε φρένο στην ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να ανθίστανται στη συμβατική χημειοθεραπεία. |
Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο φάρμακο το οποίο προσφέρει ελπίδα σε ασθενείς με μια άκρως «φονική» μορφή καρκίνου του πνεύμονα. Το φάρμακο εξαφάνισε όγκους μικροκυτταρικού καρκίνου των πνευμόνων στο 50% των ποντικιών που το έλαβαν, ενώ παράλληλα έβαλε φρένο στην ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να ανθίστανται στη συμβατική χημειοθεραπεία.
Η ερευνητική ομάδα από το Ιmperial College του Λονδίνου που βρίσκεται πίσω από την ελπιδοφόρα θεραπεία, πιστεύει, όπως αναφέρει στο επιστημονικό έντυπο Cancer Research, ότι αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη σε ασθενείς με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.
Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί έναν μεγάλο «δολοφόνο». Συγκεκριμένα ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, ο οποίος είναι υπαίτιος για το 20% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα, έχει συνήθως πολύ κακή πρόγνωση. Μόνο το 3% των ασθενών με τη νόσο επιβιώνουν επί πέντε έτη. Και αυτό διότι η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου εξαπλώνεται ταχύτατα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεξαχθεί επέμβαση ενώ παράλληλα οι χημειοθεραπείες και οι ακτινοθεραπείες οδηγούν σε ύφεση της κατάστασης για μικρό διάστημα, αφού γρήγορα οι όγκοι αρχίζουν να αναπτύσσονται ξανά.
Μια αναπτυξιακή ορμόνη που ονομάζεται FGF-2 φαίνεται ότι συμβάλλει στον ταχύ πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων ενώ συγχρόνως τους παρέχει έναν μηχανισμό αντίστασης στις χημειοθεραπείες.
Το νέο πειραματικό φάρμακο ΡD173074 αποτρέπει την ορμόνη FGF-2 από το να προσδεθεί στα καρκινικά κύτταρα. Αρχικά το ΡD173074 δοκιμάστηκε σε κύτταρα που είχαν ληφθεί από ανθρώπινους όγκους του πνεύμονα. Όπως φάνηκε, σταμάτησε τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και εξουδετέρωσε τις άμυνές τους με αποτέλεσμα να γίνουν ευάλωτα στη χημειοθεραπεία.
Πειράματα που ακολούθησαν σε ποντίκια έδειξαν ότι η θεραπεία ήταν αποτελεσματική ενάντια στα καρκινικά κύτταρα του μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, είτε όταν χορηγήθηκε μόνη της είτε όταν συνδυάστηκε με τον χημειοθεραπευτικό παράγοντα σισπλατίνη. |
|