Ένα χάπι που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τη βαθύτερη αιτία και όχι απλά τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας αναπτύσσουν Βρετανοί επιστήμονες. Το ελπιδοφόρο φάρμακο με την κωδική ονομασία VA111913 υποβάλλεται αυτή τη στιγμή από την εταιρεία Vantia Therapeutics στη 2η φάση των κλινικών του δοκιμών.
Εκτιμάται ότι το 45% έως και το 90% των εφήβων και νεαρών γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας υποφέρουν κάθε μήνα από κράμπες που προκαλούν οι πόνοι της περιόδου και λαμβάνουν παυσίπονα προκειμένου να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα. Πέρα από πόνους στην κοιλιακή χώρα και στην πλάτη, τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας περιλαμβάνουν ναυτία, εμετούς, εφίδρωση και ζαλάδα.
Οι υπάρχουσες θεραπείες εκτός από τα παυσίπονα περιλαμβάνουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αντισυλληπτικά χάπια που σταματούν την έμμηνο ρύση. Ωστόσο οι θεραπείες αυτές είναι αναποτελεσματικές στο ένα τρίτο των γυναικών που πάσχουν από μέτριας έως σοβαρής μορφής δυσμηνόρροιας. Επιπλέον οι θεραπείες αυτές μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως αλλαγές στη διάθεση και στομαχικές διαταραχές.
«Η δυσμηνόρροια δεν υποβαθμίζει μόνο την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων γυναικών, αλλά επιπλέον έχει και κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, καθώς χάνονται εκατοντάδες ώρες εργασίας ή σχολικών μαθημάτων», επισημαίνει ο Andrzej Batt, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της παρασκευάστριας εταιρείας.
Οι κράμπες της έμμηνου ρύσης προκαλούνται από τις συσπάσεις των μυϊκών τοιχωμάτων της μήτρας. Στη δυσμηνόρροια οι συσπάσεις αυτές συμβαίνουν με αυξημένη συχνότητα προκαλώντας ασυνήθιστα έντονους πόνους. Η αιτία όπως πιστεύουν οι επιστήμονες είναι η αυξημένη ποσότητα της ορμόνης βασοπρεσίνης στο αίμα, ουσίας η οποία ρυθμίζει τις συσπάσεις των τοιχωμάτων της μήτρας. Οι επιστήμονες της Vantia πιστεύουν ότι εμποδίζοντας τη δράση της συγκεκριμένης ορμόνης θα ανακουφίσουν τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας.
Στο πλαίσιο της έρευνας τους για ένα φάρμακο με αυτή τη δράση, ανέλυσαν εκατοντάδες χημικές ουσίες και κατέληξαν σε μία που φαινόταν ότι πληρούσε τις επιθυμητές ιδιότητες, την VA111913. Ακολούθως την τροποποίησαν κατάλληλα ώστε να βελτιστοποιήσουν τις ιδιότητές της και διαμόρφωσαν μια από του στόματος φαρμακοτεχνική μορφή (χάπι) για εύκολη χορήγηση.
Αν οι έρευνες της ουσίας συνεχίσουν να δίνουν θετικά αποτελέσματα, το νέο σκεύασμα θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά σε 4 χρόνια.