Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ελπιδοφόρα σκευάσματα σε μορφή χαπιού για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

22/1/2010
«Θα πρέπει να μελετηθεί ενδελεχώς η ασφάλεια του φαρμάκου» προειδοποιούν πάραυτα οι ειδικοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 

Στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών βρίσκονται δύο νέες πειραματικές θεραπείες ενάντια στη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τους ειδικούς ως «ελπιδοφόρες».

Και οι δύο θεραπείες έχουν τη μορφή χαπιού, ενώ στις δοκιμές έχουν δείξει ότι καθυστερούν την επιδείνωση της νόσου και μειώνουν τις πιθανότητες υποτροπής.

Αρνητικό σημείο είναι ότι δεν έχουν ακόμη μελετηθεί επαρκώς οι πιθανές παρενέργειες των δύο φαρμάκων.

Στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών βρίσκονται δύο νέες πειραματικές θεραπείες ενάντια στη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τους ειδικούς ως «ελπιδοφόρες».

 

Το πρώτο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι και οι δύο θεραπείες έχουν τη μορφή χαπιού, κάτι που αναμένεται να απαλλάξει τους ασθενείς από τις επίπονες ενέσιμες θεραπείες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, ενώ στις δοκιμές (στις οποίες συμμετείχαν 1.000 ασθενείς από 18 διαφορετικές χώρες) έχουν δείξει ότι καθυστερούν την επιδείνωση της νόσου και μειώνουν τις πιθανότητες υποτροπής.

 

Αρνητικό σημείο είναι ότι δεν έχουν ακόμη μελετηθεί επαρκώς οι πιθανές παρενέργειες των δύο φαρμάκων (υπάρχουν κάποιες υπόνοιες για αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης έρπη και καρκίνου, οι οποίες ερευνώνται).

 

Η σκλήρυνση κατά πλάκας συνήθως εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας από 20 έως 40 ετών, με το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να επιτίθεται στον εαυτό του και πιο συγκεκριμένα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η ζημιά που προκαλείται εμποδίζει την επικοινωνία του εγκεφάλου με τα άλλα μέρη του σώματος, προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα σε πολλές βιολογικές λειτουργίες (έλεγχος κίνησης, όραση, ακοή, αντίληψη, μνήμη κ.α.). Υπολογίζεται ότι ένα άτομο στα χίλια εμφανίζει την πάθηση.

 

Η ενεργός ουσία του ενός φαρμάκου λέγεται κλαδριβίνη (cladribine) και τα πειράματα διενεργούνται από ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου-Κουίν Μέρι. Η δεύτερη ουσία ονομάζεται φινγκολιμόδη (fingolimod), είναι προϊόν της εταιρείας Νovartis και οι δοκιμές γίνονται από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βασιλείας.

 

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα, σε περίπτωση επιτυχούς έκβασης των κλινικών δοκιμών και έγκρισής τους, θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στην αγορά ακόμη και μέσα στο 2011.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Δημιουργώντας μια σειρά από podcasts με τον Π. Δαδακαρίδη






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics
FDA: Έγκριση σε νέα θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα
To roflumilast αποδείχθηκε αποτελεσματικό τόσο στην εμφάνιση του δέρματος όσο και στην ανακούφιση από τον κνησμό