Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ελπίδα σε νεφροπαθείς

23/3/2007
Φάρμακο παρατείνει σημαντικά την επιβίωση αιμοκοθαιρόμενων ασθενών.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Το φάρμακο το οποίο χορηγείται για την δέσμευση φωσφόρου
σε νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση
και δεν περιέχει ασβέστιο, παρατείνει
την επιβίωσή τους.


Σήμερα είναι γνωστό ότι τα καρδιαγγειακά επεισόδια αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Ένας από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου είναι η μεταστατική ασβεστοποίηση (αποτιτάνωση) των αγγείων και κυρίως των στεφανιαίων αρτηριών αλλά και μαλακών ιστών όπως οι πνεύμονες, οι νεφροί και ο καρδιακός μυς. Όπως φάνηκε στη μελέτη R.I.N.D. (Renagel in New Dialysis Patients) που ανακοινώθηκε στο ιατρικό περιοδικό Kidney International, η αυξημένη θνητότητα των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών σχετίζεται με το βαθμό ασβεστοποίησης των στεφανιαίων αγγείων.

Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς που έλαβαν κατά τη διάρκεια της μελέτης, δεσμευτικά φωσφόρου από ασβέστιο εμφάνισαν διπλάσια θνητότητα σε σχέση με αυτούς της ομάδας της σεβελαμέρης, δεσμευτικό χωρίς ασβέστιο (23 θάνατοι στην ομάδα των δεσμευτικών έναντι 11 θανάτων στην ομάδα της σεβελαμέρης).

Το φάρμακο το οποίο χορηγείται για την δέσμευση φωσφόρου σε νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση και δεν περιέχει ασβέστιο, παρατείνει την επιβίωσή τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα της μελέτης R.I.N.D. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς που έλαβαν σεβελαμέρη (Renagel) εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερη θνητότητα σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν δεσμευτικά φωσφόρου από ασβέστιο.

Η σεβελαμέρη ενδείκνυται για τον έλεγχο του φωσφορικού ορού σε ενήλικες ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δημοσιεύτηκαν οι σχετικοί πίνακες για ολόκληρη την Περιφέρεια
Δημοσιεύτηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παροχή υπηρεσιών απασχόλησης






Σχετικά άρθρα

Καμπανάκι κινδύνου για τις αζόλες από 5 ευρωπαϊκούς οργανισμούς
Οι μύκητες αποκτούν ανθεκτικότητα
Αυξάνονται οι αναπνευστικές λοιμώξεις
Λόγω γήρανσης, ρύπανσης και κλιματικής αλλαγής
Έρχεται επαναστατική τεχνολογία στα αντηλιακά
Αφορά την αποτελεσματικότητα του δείκτη SPF
Νέες ενδείξεις στη σεμαγλουτίδη
Ο FDA ενέκρινε τη χρήση της σε ασθενείς που πάσχουν παράλληλα από διαβήτη τύπου 2 και χρόνια νεφρική νόσο