Τη σημασία της αναπλήρωσης του χαμένου εδάφους όσον αφορά τους εμβολιασμούς έναντι λοιμωδών νοσημάτων, ιδιαίτερα των παιδιών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της επαναφοράς των επιπέδων ανοσοποίησης του πληθυσμού όλων των ηλικιών τουλάχιστον σε εκείνα του 2019, τόνισαν οι ειδικοί με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης 2023.
Η Παρασκευή Κατσαούνου, Μέλος ΔΣ της ΕΠΕ, Αν. Καθηγήτρια Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε ειδικότερα για τα εμβόλια που χρειάζονται οι ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα.
Όπως είπε: «Tο εμβολιαστικό σχήμα που αφορά τον αντιπνευμονιοκοκκικό εμβολιασμό ενισχύεται και απλοποιείται με τη διάθεση του καινούργιου συζευγμένου 20δύναμου (PCV20) εμβολίου. Έτσι το PCV20 μπορεί να χορηγηθεί εφάπαξ αντί του ισχύοντος διπλού εμβολιασμού.
Όσον αφορά τον εμβολιασμό έναντι του κοκκύτη, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης, καθώς ο εμβολιασμός που έγινε στην παιδική ηλικία δεν τους καλύπτει πια. Βάσει αυτού, προτείνεται ο επανεμβολιασμός τους που έχει ως αποτέλεσμα 97% των εφήβων και ενηλίκων να αναπτύσσουν αντισώματα τα οποία διατηρούνται για 10 έτη.
Για τον έρπητα ζωστήρα, ένα επώδυνο νόσημα που μπορεί να έχει και σοβαρές επιπλοκές για τον ασθενή, συστήνεται ο εμβολιασμός με το ανασυνδυασμένο εμβόλιο, το οποίο είναι αποτελεσματικό και σε ανοσοκατεσταλμένους και πιο αποτελεσματικό έναντι του εμβολίου με ζώντα εξασθενημένο ιό, καθώς το δεύτερο είχε επιπρόσθετα προβλήματα διαθεσιμότητας. Ας μην ξεχνάμε τέλος ότι οι καπνιστές -ανεξαρτήτως της ύπαρξης νοσημάτων- αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου που χρήζει εμβολιασμού».
Επιπλέον οι ειδικοί επανέλαβαν την ανάγκη εμβολιασμού έναντι της Covid-19 με τα επικαιροποιημένα εμβόλια αλλά και του ετήσιου αντιγριπικού για τους ασθενείς με ΧΑΠ, με βρογχεκτασίες και κυστική ίνωση.