Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ελλάδα: Παράγει αλλά δεν καταναλώνει γενόσημα φάρμακα

6/12/2022 6:50:33 μμ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ουραγός συνεχίζει να παραμένει η Ελλάδα στην κατανάλωση γενοσήμων, σύμφωνα με στοιχεία της IQVIA, παρά τον όγκο των αξιόλογων και αποτελεσματικών φαρμάκων που παράγονται ετησίως από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Ειδικότερα, ετήσια έκθεση της IQVIA που αφορά τις καταναλώσεις φαρμάκων το 2021 σε 18 χώρες-μέλη της Ε.Ε. δείχνει ότι στην Ελλάδα η διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων ανέρχεται στο 36,2% που είναι το χαμηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που αναφέρονται. Η μεγαλύτερη κατανάλωση γίνεται στην Ιρλανδία με 54,9%, ακολουθεί η Πορτογαλία με 52,6%, η Ισπανία με 50,9% και η Ιταλία με 47,1%.

Γιατροί και ασθενείς στην Ελλάδα δείχνουν να προτιμούν τα πρωτότυπα φάρμακα εντός και εκτός πατέντας, με τις καταναλώσεις να διαμορφώνονται στη χώρα μας ως εξής: στα on-patent (προστατευμένη πατέντα) οι καταναλώσεις κυμαίνονται στο 8,5% και στα πρωτότυπα εκτός πατέντας στο 32%, όταν σε άλλες χώρες τα αντίστοιχα νούμερα είναι: στην Ιταλία 4,1% και 29,7% και στην Ισπανία 7,3% και 28,8%. Πάντως, συνολικά, σε 18 χώρες της Ε.Ε. Ο μέσος όρος κατανάλωσης φαρμάκων είναι στα on patent 6,40%, στα off patent 19,7%, στα γενόσημα 62,4% και στα άλλα 11,5%.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Βασική της προτεραιότητα να καλύψει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Medicines for Europe, A. van der Hoven






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics
FDA: Έγκριση σε νέα θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα
To roflumilast αποδείχθηκε αποτελεσματικό τόσο στην εμφάνιση του δέρματος όσο και στην ανακούφιση από τον κνησμό