Μεγάλο αριθμό απατηλών διαφημίσεων έχει εντοπίσει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες που προωθούν επενδυτικά προγράμματα ή «θαυματουργά» φάρμακα. Δυστυχώς το έργο των επιτήδειων βοηθούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, με τις οποίες δημιουργούνται τα λεγόμενα «deepfake» βίντεο με διάσημα πρόσωπα (πολιτικοί, έγκριτοι επιστήμονες, καλλιτέχνες κ.ά.) να φαίνονται να διαφημίζουν τα εν λόγω προϊόντα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. οι εν λόγω διαφημίσεις σε πολλές περιπτώσεις φέρονται να προέρχονται από άρθρα έγκριτων εφημερίδων και ιστοσελίδων «και συνοδεύονται από αληθοφανές οπτικοακουστικό περιεχόμενο, το οποίο όμως είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας με εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης».
Τα διάσημα πρόσωπα εμφανίζονται να προωθούν σκευάσματα αγνώστου προέλευσης και αποτελεσματικότητας και δυνητικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, προσδίδοντάς τους «θαυματουργές» θεραπευτικές ιδιότητες για διάφορες παθήσεις, εκφράζοντας υποτιθέμενες προσωπικές εμπειρίες για τη δήθεν αποτελεσματικότητά τους.
Οι έρευνες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκονται σε εξέλιξη, σε συνεργασία με αλλοδαπές αστυνομικές αρχές, την Europol, την Interpol κ.ά., καθώς πρόκειται για περιπτώσεις απάτης διεθνικού χαρακτήρα.
Πολίτες που επιθυμούν να ενημερώσουν σχετικά την αστυνομία έχουν τη δυνατότητα, ανώνυμα ή επώνυμα, να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: τηλεφωνικά στο 11188, στο email ccu@cybercrimeunit.gov.gr, στο twitter: @CyberAlertGR, στο application CYBERΚΙD και μέσω του gov.gr (εδώ).