Στο πλαίσιο της τρομολαγνείας που έχει καταλάβει τις τελευταίες μέρες τα εγχώρια και ξένα ΜΜΕ, για επικείμενη πτώχευση της Ελλάδας και επιστροφής της στη δραχμή, κάνουν αυτή τη στιγμή το γύρο του διαδικτύου δημοσιεύματα που θέλουν τις πολυεθνικές του φαρμάκου στην Ελλάδα να επεξεργάζονται ήδη σχέδια επιβίωσης για την «επόμενη μέρα» της αποχώρησης από την ευρωζώνη.
Ενδεικτικά, από το http://www.newsit.gr (18/5/2012):
«Reuters: Έκτακτο
σχέδιο από τις φαρμακοβιομηχανίες για έξοδο της Ελλάδα από το ευρώ»
Οι διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες συνεργάζονται με τις ευρωπαϊκές αρχές πάνω σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης ώστε να συνεχίσει η ροή φαρμάκων προς την Ελλάδα, ακόμα και αν η χώρα βγει εκτός ευρώ.
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγές του κλάδου, οι συζητήσεις έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα ενώ οι εταιρείες εξετάζουν την περίπτωση της Αργεντινής το 2002, όπου κάποιες εταιρείες συμφώνησαν να συνεχίσουν να προμηθεύουν την χώρα με φάρμακα χωρίς να πληρώνονται για κάποια περίοδο.
Στελέχη κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών, ιδιαίτερα όσα έχουν έδρα στην Ευρώπη, βρίσκονται υπό πίεση για να αποτρέψουν μια καταστροφή στον τομέα της υγείας, που θα συμβεί σε περίπτωση που οι ελληνικές εισαγωγές διακοπούν εάν η χώρα αποχωρήσει από την ευρωζώνη.
«Υπάρχει ηθική υποχρέωση να συνεχίσουν να εφοδιάζουν με φάρμακα την χώρα», αναφέρει ο Simon Friend της Pricewaterhouse Coopers.
«Η ελληνική αγορά δεν είναι μεγάλη και έτσι οι περισσότερες φαρμακευτικές μπορούν να αφομοιώσουν πιθανές ζημιές», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, ο Richard Bergstrom, Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ότι, η ομάδα του έχει εξετάσει το ελληνικό ζήτημα, αλλά αρνήθηκε να προβεί σε λεπτομέρειες. «Προφανώς είμαστε σε επιφυλακή και μιλάμε με ανθρώπους για αυτό το ενδεχόμενο», τόνισε. «Είμαστε σε στενή επαφή με την Κομισιόν και την ελληνική task force και παρακολουθούμε τις εξελίξεις», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα εισάγει σχεδόν όλα της
τα φάρμακα και είναι ιδιαιτέρως εξαρτώμενη από τα επώνυμα φάρμακα, σε αντίθεση
με τα φθηνότερα γενόσημα, πράγμα που σημαίνει ότι ξοδεύει ένα μεγάλο κατά
κεφαλήν ποσό σε φάρμακα.
Νωρίτερα το πρακτορείο μετέδωσε ότι βρετανική εκτυπωτική εταιρεία δηλώνει έτοιμη να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Ελλάδας -σε περίπτωση που βγει από το ευρώ- να τυπώσει δραχμές.