Ελαττωμένος παρουσιάζεται ο μέσος αριθμός εβδομαδιαίων συνταγών ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.
Επισημαίνοντας ότι ως γνωστόν η παρουσία σακχαρώδη διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο για COVID-19, ενώ επηρεάζει αρνητικά την έκβαση της νόσου, οι ιατροί του ΕΚΠΑ συνοψίζουν τα δεδομένα της μελέτης και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι μεγάλη ανάγκη να εξασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των ασθενών με τη χρόνια αυτή νόσο στο σύστημα υγείας και στη φαρμακευτική αγωγή τους. Αναφορικά με τη μελέτη, αυτή συμπεριέλαβε δειγματοληπτικά 285.343 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη που βρισκόταν σε κάθε είδους ινσουλινοθεραπεία και με τη χρήση στατιστικών μοντέλων και ενός ηλεκτρονικού συστήματος καταμέτρησης των συνταγών, υπολόγισε τάσεις και ρυθμούς αλλαγής στη συνταγογράφηση.
Βρέθηκε λοιπόν ότι ενώ ο αριθμός συνταγών ινσουλίνης αυξανόταν κάθε εβδομάδα πριν από την πανδημία κατά 11, με την έναρξη της πανδημίας άρχισε μια σημαντική πτώση. Συγκεκριμένα, την πρώτη εβδομάδα μετά την έναρξη, ο μέσος αριθμός συνταγών ινσουλινοθεραπείας μειώθηκε κατά -395,6. Ακολούθησαν πτωτικοί αριθμοί σε όλη την επόμενη διάρκεια επίσης, συγκεκριμένα κατά μέσο όρο -55,3 συνταγές ανά εβδομάδα σε σύγκριση με το διάστημα πριν από την πανδημία. Στην υπο-ανάλυση αναδείχθηκε ότι τα στοιχεία αυτά της μείωσης αφορούσαν τους ενήλικες, αλλά όχι τα παιδιά.