Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


ΕΚΠΑ: Με «ευάλωτη» καρδιά οι ανεμβολίαστοι νοσήσαντες από Covid-19

31/8/2022 2:20:23 πμ
Η νόσος ευθύνεται για μια σειρά επιπτώσεων που οδηγούν σε οξύ έμφραγμα, προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιακό θάνατο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Γκατζούλης αναφέρει ότι η νόσος Covid-19 ευθύνεται για μια σειρά δυσμενών επιπτώσεων όσον αφορά την καρδιά που παρατηρήθηκαν στα αγγεία, στο μυοκάρδιο και στο ηλεκτρικό σύστημα αυτής, οδηγώντας σε οξύ έμφραγμα, προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια ακόμα και αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Η περίπτωση της μυοκαρδίτιδας σε νοσήσαντες από Covid-19 ασθενείς εμφανίστηκε και ως ξεχωριστή εκδήλωση της νόσησης ανεξάρτητα από την περίπτωση πολυοργανικής ανεπάρκειας. Η διάγνωση αυτής της απειλητικής για τη ζωή επιπλοκής της Covid-19 στηρίζεται σε μια σειρά κλινικοεργαστηριακών παραμέτρων με σαφή διαγνωστική ακρίβεια. 
Όντας ως μεμωνομένη επιπλοκή νόσησης από Covid-19, η πλειονότητα των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Εντούτοις οι μακροχρόνιες επιπτώσεις μιας τέτοιας επιπλοκής, δηλαδή της εμφάνισης μυοκαρδίτιδας από τη νόσηση Covid-19 απαιτούν περιοδική παρακολούθηση για το ενδεχόμενο ανάπτυξης μιας μορφής καρδιακής ανεπάρκειας που χαρακτηρίζεται διατατική μυοκαρδιοπάθεια.

Η πιθανότητα να εμφανιστεί μια αντίστοιχη μορφή μυοκαρδίτιδας σε υγιή άτομα του πληθυσμού που έχουν εμβολιαστεί είναι εξαιρετικά χαμηλή αλλά όχι ανύπαρκτη. Το αισιόδοξο σε αυτό το ενδεχόμενο είναι ότι αντίθετα με την κλινική μυοκαρδίτιδα που εμφανίζεται στη νόσηση, η εμφάνιση μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό είναι καλοήθους πρόγνωσης και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ακόμη και αν χρειαστεί βραχυχρόνια νοσηλεία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Κεντρικό μήνυμα για φέτος: «Ενωμένοι από τη μοναδικότητά μας»
Γράφει η Αλίκη Πελετίδη, PhD, MRPharmS, SFHEA, MPharm






Σχετικά άρθρα

ΕΜΑ: Οκτώ νέα φάρμακα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη
Μεταξύ αυτών και ένα νέο εμβόλιο κατά της πνευμονίας
4η Φεβρουαρίου: Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
Κεντρικό μήνυμα για φέτος: «Ενωμένοι από τη μοναδικότητά μας»
Καμπανάκι κινδύνου για τις αζόλες από 5 ευρωπαϊκούς οργανισμούς
Οι μύκητες αποκτούν ανθεκτικότητα
Αυξάνονται οι αναπνευστικές λοιμώξεις
Λόγω γήρανσης, ρύπανσης και κλιματικής αλλαγής