Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν οι επαγγελματικές και επιχειρηματικές προοπτικές που διανοίγονται για τους νέους επιστήμονες και ερευνητές στον τομέα των βιοεπιστημών.
Παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις και οι ορθές πρακτικές στην κλινική έρευνα σε διεθνές επίπεδο, ενώ αναδείχθηκε η κλινική έρευνα που πραγματοποιείται σε πολυεπίπεδη βάση στο ΕΚΠΑ αλλά και οι παρουσιάσεις για το μέλλον της κλινικής έρευνας και των βιοεπιστημών.
Το δεύτερο μέρος της ημερίδας ήταν εστιασμένο στις επιχειρηματικές προοπτικές που παρουσιάζει ο τομέας των βιοεπιστημών, της βιοτεχνολογίας (bio-tech) και των τεχνολογιών υγείας (health-tech).
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των υπηρεσιών του Κέντρου Αρχιμήδης για την ανάπτυξη και υποστήριξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών.
Ο πρύτανης, καθηγητής Μ.Α. Δημόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία του ΕΚΠΑ και της Σχολής Επιστημών Υγείας στην ανάπτυξη του τομέα των κλινικών μελετών στην Ελλάδα, που μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την επιστημονική και την επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και για την κοινωνία εν γένει. Η πρωτογενής έρευνα και η κλινική έρευνα μπορούν να φέρουν την Ελλάδα στο επίκεντρο των εξελίξεων και του οικοσυστήματος καινοτομίας.
Εκ μέρους της Bayer Ελλάς, ο Θ. Κώτσανης, καρδιολόγος, ιατρικός διευθυντής για τις χώρες του Southern Mediterranean & Black Sea Cluster, τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης της κλινικής έρευνας στην Ελλάδα που θα εξασφαλίσει την πρώιμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες αλλά και την ενίσχυση της οικονομίας. Όπως σημείωσε, αυτή είναι και η κατεύθυνση στην οποία κινείται η Bayer Ελλάς, επενδύοντας πάνω από 12 εκατ. ευρώ στην κλινική έρευνα, για την τριετία 2022-2025.