Στις 5 Δεκεμβρίου 2018, και μετά από 8 μήνες διαπραγματεύσεων, έγινε τελικά δεκτή από τους μετόχους η εξαγορά της ιρλανδικής φαρμακευτικής Shire από τον κολοσσό της Ιαπωνίας, Takeda.
Η εξαγορά θα κοστίσει τελικά στην Takeda 56 δισ. δολάρια σε μετρητά και νέες μετοχές, τιμή ελαφρώς πιο κάτω από τα 62,2 δισ. που είχαν συμφωνήσει το Μάιο με το Δ.Σ. της Shire
Παρόλα αυτά, πρόκειται για τη μακράν μεγαλύτερη εξαγορά ξένης εταιρείας που έχει ποτέ υλοποιήσει ιαπωνική εταιρεία, σύμφωνα με άρθρο του economist, όπου τονίζεται ότι η εξωστρέφεια στις εξαγορές έχει αρχίσει να αυξάνεται στην Ιαπωνία.
Οι ιαπωνικές φαρμακευτικές ωθούνται να είναι πιο εξωστρεφείς, λόγω ισχυρών εγχώριων πιέσεων, όπως είναι η ανάγκη για ένα νέο σύστημα υγείας, για την προώθηση γενόσημων φαρμάκων και για τη μείωση των τιμών. Καμία όμως δεν ήταν τόσο δραστήρια όσο η Takeda, τη διοίκηση της οποίας ανέλαβε πριν από 4 χρόνια ο Γάλλος Christophe Weber. Ο Weber είχε επισημάνει ότι η ιαπωνική φαρμακευτική αγορά καταλαμβάνει μόνο το 7% της παγκόσμιας και ότι "εάν θέλουμε να είμαστε επιτυχείς, πρέπει να είμαστε επιτυχημένοι εκτός της Ιαπωνίας".
Η εξαγορά της Shire λοιπόν έχει να προσφέρει στην Takeda τα δύο τρίτα των εσόδων της στην Αμερική και ενίσχυση των εσόδων με φάρμακα σπάνιων ασθενειών.
Ωστόσο υπάρχει μια ομάδα μετόχων που δεν συμφωνούν με το τεράστιο ποσό της εξαγοράς, θεωρώντας εξαιρετικά επικίνδυνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διαφωνούν με την εξωστρέφεια και την αλλαγή στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας…
Μένει να αποδειχθεί αν η «δόση» της εξαγοράς θα αποβεί τοξική…