Φυτά, όπως ο ίταμος, η hoodia (είδος αφρικανικού κάκτου), η μανόλια και ο κρόκος από τα οποία λαμβάνεται πλήθος ουσιών με φαρμακευτικές ιδιότητες, αντιμετωπίζουν έντονα τον κίνδυνο της εξάλειψης, εξαιτίας της άμετρης χρησιμοποίησής τους και της καταστροφής των οικοτόπων τους. |
Τουλάχιστον 400 φαρμακευτικά φυτά, με πολύτιμες ενδεχομένως θεραπευτικές δυνατότητες, βρίσκονται στο όριο της εξαφάνισης σύμφωνα με ειδικούς της Διεθνούς Ένωσης Διατήρησης Βοτανικών Κήπων (BGCI) η οποία εκπροσωπεί βοτανολόγους από 120 χώρες του κόσμου.
Φυτά, όπως ο ίταμος, η hoodia (είδος αφρικανικού κάκτου), η μανόλια και ο κρόκος από τα οποία λαμβάνεται πλήθος ουσιών με φαρμακευτικές ιδιότητες, αντιμετωπίζουν έντονα τον κίνδυνο της εξάλειψης, εξαιτίας της άμετρης χρησιμοποίησής τους και της καταστροφής των οικοτόπων τους.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η εξαφάνιση των ειδών αυτών θα πλήξει σε σημαντικό βαθμό πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, των οποίων η φαρμακευτική περίθαλψη στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη χρήση των φυτών αυτών. Επιπρόσθετα θα στερήσει ενδεχομένως από ολόκληρη την ανθρωπότητα τη δυνατότητα μελλοντικής ανακάλυψης νέων ιδιοτήτων των ουσιών που περιέχουν τα φυτά, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ισχυρά φαρμακευτικά όπλα έναντι παθήσεων όπως ο καρκίνος και το AIDS.
Υπολογίζεται ότι πάνω από τα μισά συνταγογραφούμενα φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα προέρχονται από ουσίες που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε φυτά.
Για το λόγο αυτό φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ η ανάγκη για διαφύλαξη της φυτικής βιοποικιλότητας που, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ισοδυναμεί ουσιαστικά με διαφύλαξη των δυνατοτήτων θεραπείας για πλήθος ασθενειών που πλήττουν τον άνθρωπο. |