Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Είναι δυνατόν να ανακαλύφθηκε νέο όργανο στο ανθρώπινο σώμα;

28/3/2018 11:50:43 πμ
Μια τυχαία ανακάλυψη που ίσως αλλάξει τις θεραπείες για τον καρκίνο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ανακαλύφθηκε ένα νέο όργανο, άγνωστο έως σήμερα, που μάλιστα φαίνεται να παίζει ρόλο σε διάφορες κοινές παθήσεις, όπως ο καρκίνος!


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης των Η.Π.Α. και άλλα δύο ερευνητικά κέντρα ανακάλυψαν τυχαία (κατά τη διάρκεια γαστρεντερολογικών ενδοσκοπήσεων ρουτίνας) ένα δίκτυο καναλιών μεταφοράς υγρών μέσα στο σώμα, το οποίο περιβάλλει κάθε ιστό του σώματος. Εκτιμούν μάλιστα ότι αυτό το δίκτυο που απαρτίζει το "νέο όργανο" περιέχει περίπου το ένα πέμπτο του συνολικού όγκου των υγρών του ανθρώπινου σώματος.

Οι επιστήμονες του έδωσαν την ονομασία «interstitium» (κάτι σαν «διαμέσιο»).

Ειδικότερα, αυτό το δίκτυο των καναλιών βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και ανάμεσα στους μυς, διατρέχει την πεπτική οδό, τους πνεύμονες και το ουροποιητικό σύστημα και εκχέεται στο λεμφικό σύστημα, ενώ περιβάλλει τις αρτηρίες και τις φλέβες. Πιθανώς, κατά τους επιστήμονες, λειτουργεί ως «αμορτισέρ», εμποδίζοντας τη ρήξη των ιστών των οργάνων, των μυών και των αγγείων μετά από κάποιο σοκ.

Εκτός όμως από το να περιβάλλουν και πιθανώς να προστατεύουν τους ιστούς, τα κανάλια του οργάνου φαίνεται να διευκολύνουν και τις μεταστάσεις του καρκίνου, αποτελώντας ενδεχομένως το "μέσο" που χρησιμοποιούν τα καρκινικά κύτταρα για την εξάπλωσή τους. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να εισχωρήσουν σε αυτά τα κανάλια και έτσι άμεσα να βρεθούν μέσα στο λεμφικό σύστημα.

Γιατί έως τώρα ένα τόσο εκτεταμένο όργανο είχε περάσει απαρατήρητο;

Κατά τις συνήθεις διαδικασίες απεικόνισης και επεξεργασίας των ιστών, τα κανάλια του εν λόγω οργάνου «στραγγίζουν», ενώ και οι ίνες του κολλαγόνου, που βοηθούν το δίκτυο να αποκτήσει στέρεη δομή, καταρρέουν και αυτές.

Έτσι, τα κανάλια φαίνονται σαν το σκληρό τοίχωμα των πυκνών ιστών και όχι ως κανάλια γεμάτα υγρό. Η ανακάλυψή του οργάνου έγινε με τη βοήθεια ενός συνεστιακού ενδομικροσκοπίου λέιζερ, το οποίο «βλέπει» τους ζωντανούς ιστούς.

«Η ανακάλυψη μπορεί να επιφέρει δραματικές προόδους στην Ιατρική» δηλώνουν οι επιστήμονες, τονίζοντας ότι το υγρό του οργάνου «είναι δυνατό να αποτελέσει ένα ισχυρό διαγνωστικό εργαλείο». Ήδη μελετούν κατά πόσο η ανάλυση του υγρού μέσα στο νέο όργανο μπορεί να επιτρέψει την πιο έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.

Επίσης ίσως ανοίξουν νέοι δρόμοι στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, καθώς θεωρείται πιθανό να εμπλέκεται το όργανο και σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως τα οιδήματα, οι ηπατοπάθειες και οι φλεγμονώδεις διαταραχές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Scientific Reports».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Προς το παρόν περιλαμβάνει 11 χώρες
«Όραμά μου ένας ευέλικτος και λειτουργικός Σύνδεσμος μακριά από την αλαζονεία και τον ελιτισμό»






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics