Ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης, τονίζει το υπουργείο Υγείας, η κάλυψη του οποίου φτάνει σε ποσοστό 80% όταν εφαρμοσθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης και συμβάλλει στη μείωση της απώλειας εργατοωρών.
Το υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Συγκεκριμένα, κατά την περσινή περίοδο της γρίπης το επιδημικό κύμα ξεκίνησε λίγο νωρίτερα (25-29/12/2013) και κορυφώθηκε την εβδομάδα 24 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου 2014.
Επειδή όμως κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλλει ταχύτατα, είναι δύσκολος ο προσδιορισμός του χρόνου εκδήλωσής της, με αποτέλεσμα -όχι σπάνια- την αύξηση της θνητότητας, όπως συνέβη δυστυχώς πέρυσι με τους δεκάδες θανάτους ασθενών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν είχαν εμβολιαστεί.
Η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου για την περίοδο 2014-2015 περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού- καθώς ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υποορότυπους- σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις Συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Στην υπουργική απόφαση επισημαίνεται ότι είναι δυνατό να συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο του οποίου η σύνθεση περιέχει εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, με άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ, για τη φετινή περίοδο. Επίσης τονίζεται ότι το αντιγριπικό εμβόλιο συνταγογραφείται και στα άτομα που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα. Ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι θα μπορούν να απευθύνονται σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας (ΠΕΔΥ).
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός απευθύνεται σε όλα τα άτομα από την ηλικία άνω των 6 μηνών, εφόσον το επιθυμούν. Στα παιδιά χορηγείται μέχρι την ηλικία των 3 ετών η μισή δόση εμβολίου ενηλίκου. Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα, καθώς απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ιδιαιτέρως σημαντικός για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, που είναι:
1. Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
2. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
- Ασθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
- Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
- Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
- Μεταμόσχευση οργάνων
- Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
- Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
- Χρόνια νεφροπάθεια
3. Νευρομυικά νοσήματα
4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης
5. Λεχωίδες
6. Θηλάζουσες
7. Ατομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) >40 kg/m2
8. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ νόσος Kawasaki, ρευματοειδή
αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
9. Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
10. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων-λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.α)
11. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
Ειδικά για το υγειονομικό προσωπικό, το υπουργείο Υγείας προβλέπει μέτρα, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασθέντων, με δεδομένο ότι ο αριθμός αυτός την περσινή χρόνια ήταν χαμηλός.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται υποχρεωτική υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στο Νοσηλευτή Επιτήρησης Λοιμώξεων (ΝΕΛ) από το προσωπικό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και μονάδων του ΠΕΔΥ, που δε συναινεί να εμβολιαστεί, με την οποία θα δεσμεύεται ότι έλαβε γνώση της ισχυρής σύστασης και αναγκαιότητας του αντιγριπικού εμβολιασμού του και δε δέχεται για τους δικούς του λόγους να εμβολιαστεί.
Οι Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε νοσοκομείου οφείλουν να αποστείλουν στο Γραφείο Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ έως 7 Ιανουαρίου 2015 συμπληρωμένο έντυπο με τα στοιχεία του αριθμού των εμβολιασθέντων, ούτως ώστε να γίνει επεξεργασία και αποτύπωση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης για την εποχική γρίπη μεταξύ των εργαζομένων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας σε όλη τη χώρα.
Τέλος, το υπουργείο Υγείας μεριμνά για τη δωρεάν διάθεση ποσότητας αντιγριπικών εμβολίων στους εμπλεκόμενους φορείς για τις παραπάνω ενέργειες, ενώ καλεί τον ΕΟΦ να μεριμνήσει για την επάρκεια του εμβολίου στην ελληνική αγορά. Οι λειτουργικές δαπάνες για τις απαραίτητες ποσότητες σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, βαρύνουν τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας.