Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Έγκριση για χρήση ενός νέου φαρμάκου για τη Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση

3/2/2014 11:44:31 πμ
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε το πράσινο φως για το Χolair
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Σχεδόν 1% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από Χρόνια Κνίδωση (ΧΚ), ενώ έως και τα δύο τρίτα αυτών των ασθενών παρουσιάζουν Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση (ΧΑΚ). Η ΧΑΚ είναι μια σοβαρή δερματοπάθεια που προκαλεί δυσφορία και χαρακτηρίζεται από κόκκινα, διογκωμένα, κνησμώδη και μερικές φορές επώδυνα εξανθήματα ή πομφούς στο δέρμα, που εμφανίζονται αυτόματα και επανεμφανίζονται για πάνω από έξι εβδομάδες. Έως και το 40% των ασθενών με ΧΑΚ εμφανίζουν επίσης αγγειοοίδημα, μια διόγκωση των βαθύτερων στρωμάτων του δέρματος.

Η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) έχει υιοθετήσει θετική γνωμοδότηση για τη χρήση του Xolair® (ομαλιζουμάμπη) της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, ως επιπρόσθετη θεραπεία για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της Xρόνιας Aυθόρμητης Kνίδωσης (ΧΑΚ) σε ενηλίκους και εφήβους ασθενείς (12 ετών και άνω) με ανεπαρκή ανταπόκριση στη θεραπεία με αντιισταμινικά H1.

Έως και 50% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στις εγκεκριμένες δόσεις των αντιισταμινικών, που αποτελούν επί του παρόντος τη μόνη εγκεκριμένη θεραπεία για τη ΧΑΚ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Το Xolair παρουσίασε σταθερή υψηλή αποτελεσματικότητα σε τρεις μελέτες Φάσης III (ASTERIA I, ASTERIA II και GLACIAL) που περιέλαβαν σχεδόν 1.000 ασθενείς με ΧΑΚ που δεν ανταποκρίνονταν στα αντιισταμινικά. Σε πολλές περιπτώσεις το Xolair πέτυχε την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων με ασφάλεια συγκρίσιμη με αυτή του εικονικού φαρμάκου.

Το Xolair πληρούσε όλα τα πρωτεύοντα και τα προκαθορισμένα δευτερεύοντα τελικά σημεία σε όλες αυτές τις μελέτες, που κατέδειξαν ότι το Xolair βελτίωσε σημαντικά τον κνησμό και τα εξανθήματα, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας ανακούφισης από τον κνησμό και σε πολλές περιπτώσεις την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων. Η ποιότητα ζωής βελτιώθηκε επίσης σημαντικά για τους ασθενείς που έλαβαν Xolair σε όλο το μελετητικό πρόγραμμα Φάσης ΙΙΙ.

Το Xolair είναι στοχευμένη θεραπεία που δεσμεύει την ανοσοσφαιρίνη E (IgE).


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ενώνουν δυνάμεις για τη βελτίωση της πρόσβασης σε θεραπείες εγκεφαλικών επεισοδίων
Τα κρούσματα τείνουν να ξεπεράσουν αυτά του 2023






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics