Το έργο εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ, στην οποία προεδρεύουν ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο υφυππουργός Στέργιος Πιτσιόρλας. Η υλοποίηση του έργου αποτελεί όνειρο της Ακαδημίας Αθηνών και, μάλιστα, είχε ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ. Δεν προχώρησε όμως και απεντάχθηκε.
Σύμφωνα με την πρόταση, ο ιδιώτης ανάδοχος θα χρηματοδοτήσει με ίδια (ή και δανειακά) κεφάλαια την κατασκευή και τον εξοπλισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων, ενώ θα παραμείνει υπεύθυνος για όλη τη χρονική διάρκεια της σύμβασης για τη συντήρησή τους, καθώς και για την παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης. Πρόκειται για σύγχρονη κτιριακή εγκατάσταση υψηλών τεχνικών προδιαγραφών, εμβαδού 20.000 τ.μ., με στόχο την επίτευξη δυναμικής συνέργειας μεταξύ ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών φορέων προς νέες εφαρμογές παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών στον τομέα της εξατομικευμένης ιατρικής. Επιπλέον, ο ιδιώτης θα ανακατασκευάσει το κτίριο του Λοβέρδειου Ιδρύματος, που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και έχει παραχωρηθεί στο ΙΙΒΕΑΑ από την Περιφερειακή Διοίκηση της Υγείας για τη δημιουργία μονάδας κλινικών μελετών πρωτοτύπων και γενοσήμων φαρμάκων, συνολικού εμβαδού 555 τ.μ. Φιλοδοξία του ιδρύματος είναι στο χώρο να εγκατασταθούν και νεοφυείς και άλλες καινοτόμες επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της βιοτεχνολογίας, της διαγνωστικής και των ιατρικών εφαρμογών.
Όσον αφορά την υλοποίηση του έργου, το επενδυτικό κόστος του οποίου υπολογίζεται στα 60 εκατ., η προκήρυξη του διαγωνισμού θα γίνει μέσα στο 2018 με σκοπό την ολοκλήρωσή του το 2021. Η γενική γραμματεία ΣΔΙΤ εκτιμά ότι κατά την περίοδο κατασκευής θα δημιουργηθούν περίπου 300 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με τις νέες υποδομές το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών θα μπορέσει να υπεριδιπλασιάσει τον αριθμό των ερευνητών του (σήμερα στο ίδρυμα δραστηριοποιούνται 450 ερευνητές όλων των βαθμίδων, υποστηριζόμενοι από 35 υπαλλήλους). Βασικός στόχος του ιδρύματος είναι η διασύνδεση και η συνεργασία τόσο με κλινικούς οργανισμούς (π.χ. νοσοκομεία) όσο και με τον ιδιωτικό τομέα (κυρίως τη φαρμακοβιομηχανία και εταιρείες πληροφορικής).