Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Έφτιαξαν εργαστηριακά μωρά από ενήλικα κύτταρα

28/4/2014 12:56:27 μμ
Ανοίγει ο δρόμος για την δημιουργία ανθρώπινων-ανταλλακτικών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Επιστήμονες κατάφεραν πρώτη φορά στην Ιστορία να αναπτύξουν στο εργαστήριο κλώνους ανθρώπινων εμβρύων από ενήλικα κύτταρα. Μία ανακάλυψη που ανοίγει δρόμους για νέες δραστικές θεραπείες, αλλά παράλληλα εγείρει σοβαρές επιφυλάξεις για δημιουργία μωρών κατά παραγγελία.

 

Τα βλαστικά κύτταρα που λαμβάνονται από κλωνοποιημένο έμβρυο όταν αυτό βρίσκεται σε αρχικό στάδιο (δηλαδή πολύ πριν αρχίσει να σχηματίζεται σε βρέφος), μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να σχηματίσουν οποιοδήποτε τύπο ανθρώπινου ιστού ή οργάνου. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι επιστήμονες μπορούν εύκολα να καλλιεργήσουν ανθρώπινα όργανα κατά παραγγελία. Να δημιουργήσουν δηλαδή μία υγιή καρδιά ενός ατόμου με ανεπάρκεια τελικού σταδίου και να του τη μεταμοσχεύσουν.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να δημιουργήσουν νεφρούς, ήπαρ κ.ά.

Αυτός άλλωστε είναι και ο αρχικός στόχος των ειδικών που συμμετείχαν στην έρευνα. «Η κλωνοποίηση γίνεται για πρώτη φορά με στόχο τη θεραπεία ασθενών που δεν έχουν καμία ελπίδα» υπογραμμίζει στην επιστημονική επιθεώρηση «Cell Stem Cell» ο Μπομπ Λάνζα, επιστημονικός διευθυντής της εταιρείας βιοτεχνολογίας Advance Cell Technology.

Πέρυσι, σε μία παρόμοια μελέτη που είχε γίνει χρησιμοποιήθηκαν ιστοί και κύτταρα από έμβρυα και νήπια. Η επιτυχία της έρευνας όμως «φάνηκε τώρα καθώς τα κύτταρα από τους ενηλίκους είναι αυτά που θα μπορούν να εφαρμοστούν σχετικά άμεσα για νέου τύπου θεραπείες» σχολιάζει ο δρ Λάνζα.

Ωστόσο και ο ίδιος έσπευσε να εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τυχόν χρήση της νέας μεθόδου για τη δημιουργία και τον σχεδιασμό μωρών κατά παραγγελία, ειδικά σε χώρες όπου η κλωνοποίηση δεν περιορίζεται από τη νομοθεσία.

«Οπως έχουμε μελετήσει από την εμπειρία που έχουμε στα κλωνοποιημένα ζώα, η εμφάνισή τους δεν είναι πανομοιότυπη και επίσης ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά τους είναι τελείως διαφορετικά. Δεν μπορείς να κλωνοποιήσεις το παιδί που έχεις χάσει. Και φυσικά δεν θα πρέπει να έχεις λόγους να το κάνεις» λέει ο Ρόμπιν Λόβλε Μπατζ, επικεφαλής του τμήματος αναπτυξιακής γενετικής στο Εθνικό Ιδρυμα Ιατρικής Ερευνας MRC των ΗΠΑ. Οι περισσότεροι κλωνοποιημένοι οργανισμοί πεθαίνουν είτε αμέσως μετά τη γέννησή τους είτε κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης καταλήγει ο Μπατζ.

Η μέθοδος της κλωνοποίησης έχει επικριτές και υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι λίγες οι φορές που δεν έχουν διστάσει να δημοσιεύσουν ψευδή αποτελέσματα μελετών για να έχουν την πρωτιά τους.

Πρόσφατα, αμερικανοί και ιάπωνες ερευνητές ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα απευθείας από σωματικά κύτταρα και χωρίς να απαιτούνται επιπλέον γονίδια. Μέχρι στιγμής όμως το πείραμα δεν έχει αναπαραχθεί από άλλες ομάδες και η μελέτη δέχεται επικρίσεις.

Ο πρώτος επιστήμονας που ισχυρίστηκε ότι πέτυχε να δημιουργήσει έμβρυα από κύτταρα ενήλικων ανθρώπων ήταν ο Νοτιοκορεάτης Χουάνγκ Γουσούκ το 2004. Η μελέτη του όμως αποδείχθηκε απάτη και ο ίδιος καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση με αναστολή.


www.tanea.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος είναι η στροφή μέρους της παραγωγής της Septona σε πράσινες μορφές ενέργειας
Στο επίκεντρο συνάντησης των υπουργών Υγείας Ελλάδας- Κύπρου






Σχετικά άρθρα

Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση
Σημαντικές οι νέες εξελίξεις στη θεραπεία της κυστικής ίνωσης
Σύμφωνα με τους ομιλητές του Πανελλήνιου Συνεδρίου Κυστικής Ίνωσης 2024
Το φάρμακο της χρονιάς για το 2024 σύμφωνα με το Science
Έχει δείξει 100% αποτελεσματικότητα και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025