Αλλαγές στο
σύστημα προμηθειών στο ΕΣΥ σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας σε μία προσπάθεια
εξυγίανσης των οικονομικών των δημόσιων νοσοκομείων και περαιτέρω μείωσης των
δαπανών. Σύμφωνα με το σχέδιο, εθνικός προμηθευτής αναλαμβάνει όλες τις
προμήθειες στο ΕΣΥ ενώ σε ανάλογο μοντέλο θα βασιστεί και η προμήθεια φαρμάκων
για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.
Την απόφασή του να αλλάξει το σύστημα προμηθειών ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «κρίνεται απαραίτητη η διαδικασία προμηθειών να γίνεται κεντρικά, από το υπουργείο ή τις διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες».
Ο υπουργός μάλιστα αποκάλυψε και την πρόθεσή του για «ανάθεση όλης της διαδικασίας σε κεντρικότερο επίπεδο με την αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου της υφιστάμενης νομοθεσίας και τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών».
Για το θέμα, ο υπουργός Υγείας έχει ήδη ενημερώσει την τρόικα και μάλιστα έχει συμφωνηθεί τη σχετική τεχνογνωσία να τη παράσχει η Task Force, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας των διαθέσιμων πόρων. Η Ομάδα Δράσης θα βοηθήσει την ελληνική πλευρά, ώστε να μειωθούν οι εκατοντάδες φορείς υλοποίησης προμηθειών που έχει σήμερα ο χώρος της Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης ενώ δεν αποκλείεται να επανεξεταστεί ο ρόλος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας.
Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας, κατά πληροφορίες, προβλέπει όλες οι προμήθειες να γίνονται κεντρικά και οι συμφωνίες που θα επιτυγχάνονται με τις προμηθεύτριες εταιρίες θα βασίζονται στη διαπραγμάτευση. Όπως ανέφερε στην «Ημερησία του Σαββάτου» στέλεχος του υπουργείου Υγείας, θα είναι συμφωνίες «όγκου-τιμών».
Ο εθνικός προμηθευτής, για παράδειγμα, θα αναλαμβάνει να προμηθεύσει όλα τα δημόσια νοσοκομεία με γάζες. Θα απευθύνεται στην Χ εταιρεία ζητώντας έκπτωση 30-40% από την τιμή του προϊόντος και θα προμηθεύεται αποκλειστικά από την συγκεκριμένη εταιρεία. Εάν δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ΕΣΥ, τότε θα «μοιράζει» την προμήθεια και σε άλλη εταιρία. Η επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει την προμήθεια θα γίνεται με βάση τη χαμηλότερη τιμή σε συνδυασμό με τα κριτήρια που έχει εκπονήσει η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας.
Ανάλογη τακτική θα ακολουθήσει και ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος είτε μέσω του Εθνικού Προμηθευτή είτε αξιοποιώντας τις υπηρεσίες του, θα διαπραγματεύεται περαιτέρω μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων ανάλογα με την κατανάλωσή τους.
Για το ρόλο του εθνικού προμηθευτή, εκτός από τους ιδιώτες, «υποψήφια» είναι και η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει επιτύχει σημαντικές μειώσεις σε μια σειρά προϊόντων παρουσιάζοντας σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος για προμήθεια καρδιολογικών υλικών (ενδοστεφάνιες προθέσεις και μπαλόνια αγγειοπλαστικής) μειώθηκε κατά 73,78%!
Έτσι ενώ η προϋπολογισθείσα δαπάνη ήταν 34,3 εκατ. ευρώ μετά την διενέργεια ενιαίου διεθνούς διαγωνισμού «έκλεισε» σε 8,9 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα η προμήθεια βηματοδοτών και απινιδωτών από 44,8 εκατ. ευρώ (προϋπολογισθείσα δαπάνη) έκλεισε στα 17,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή με μείωση κατά 61,40%. Υψηλότερη μείωση επιτεύχθηκε στην προμήθεια βελονών τεχνητού νεφρού όπου η έκπτωση έφθασε στο 72,967% της προϋπολογισθείσας δαπάνης ενώ η χαμηλότερη μείωση -καθόλου ευκαταφρόνητη- ήταν κατά 29,44% για την προμήθεια φίλτρων τεχνητού νεφρού (από 37 εκατ. σε 26,1 εκατ. ευρώ).
Σε ό,τι αφορά την προμήθεια φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, η επιτροπή προμηθειών υγείας εξοικονόμησε από τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες (με ενιαίους διαγωνισμούς) 70,8 εκατ. ευρώ (από 136,7 που ήταν η προϋπολογισθείσα δαπάνη η προμήθεια έγινε έναντι 65,8 εκατ. ευρώ). Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της ΕΠΥ ωστόσο δεν έχουν πετύχει οι 7 Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες (ΔΥΠΕ) για τους ενιαίους διαγωνισμούς που έχουν αναλάβει για λογαριασμό των νοσοκομείων ευθύνης τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 227 διαγωνισμούς μόλις
το 22% (50 διαγωνισμοί) έχουν προκηρυχθεί ενώ μόλις για το 1,3% (3 διαγωνισμοί)
έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις με τους προμηθευτές. Χειρότερες επιδόσεις
εμφανίζει η τρίτη ΔΥΠΕ, η οποία από τους δεκαεπτά διαγωνισμούς που έχει
αναλάβει, δεν έχει προκηρύξει ούτε έναν! Την... καλύτερη επίδοση παρουσιάζει η
τέταρτη ΔΥΠΕ, με το 53,85% των διαγωνισμών να έχουν προκηρυχθεί. Η μοναδική
ΔΥΠΕ που έχει προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων είναι η έκτη, με τρεις
ολοκληρωμένους διαγωνισμούς από τους 25.
Πηγή: http://www.imerisia.gr (21/7/2012)