Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επιχειρείν

τελευταία νέα


Ε.Ο.Φ.: Ρυθμίσεις για ομαλοποίηση της αγοράς φαρμάκων

27/10/2010
Μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ελλείψεων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Νομοθετικές ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική διαγραφή των φαρμάκων που εξάγονται, αλλά και για την απαγόρευση πωλήσεων φαρμάκων μεταξύ φαρμακαποθηκών, περιλαμβάνονται μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν την Τρίτη 26/10 από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.), σε σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς του τομέα φαρμάκου.

 

Τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν λόγω των αυξανόμενων ελλείψεων φαρμάκων και περιλαμβάνουν παράλληλα έλεγχο της αγοράς με την υποχρέωση φαρμακευτικών εταιρειών και φαρμακαποθηκών να δηλώνουν τις πωλήσεις τους ανά μήνα, παραθέτοντας και τους παραλήπτες των πωληθέντων φαρμάκων.

 

Αναλυτικά, τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι τα εξής:

 

Ηλεκτρονική διαγραφή των προς εξαγωγή φαρμάκων, με την προσθήκη διάταξης στο Ν.3580/ΦΕΚ 134Α/18-6-2007, που να προβλέπει ότι: «Ο Ε.Ο.Φ. δημιουργεί και θέτει σε λειτουργία Βάση Δεδομένων για την καταχώρηση σε πραγματικό χρόνο (real time on line) των στοιχείων της ταινίας γνησιότητας του φαρμακευτικού προϊόντος που εξάγεται. Οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης οφείλουν να καταχωρούν άμεσα τις ταινίες των φαρμάκων που εξάγουν. Με την έκδοση Υπουργικής Απόφασης, μπορούν να καθορίζονται περαιτέρω λεπτομέρειες και διαδικασίες με τις οποίες θα εκπληρώνεται αυτή η υποχρέωση». Μέχρι την έναρξη ισχύος του μέτρου, θα ισχύει η ακύρωση των ταινιών γνησιότητας διά διαγραφής.

 

Οι προσωρινές απαγορεύσεις σε εξαγωγές θα έχουν ορισμένο χρόνο. Για την εφαρμογή τους θα δημιουργηθεί σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής αναφορών για ελλείψεις στα φαρμακεία, στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Φ. Θα θεωρείται έλλειψη ενός φαρμάκου, όταν ικανός αριθμός φαρμακείων δεν θα μπορεί να προμηθεύσει το φάρμακο μιας συνταγής (πέραν κάποιας εύλογης άλλης καθυστέρησης). Τότε θα ενημερώνεται ο Ε.Ο.Φ. και εφόσον αυτός κρίνει ότι οι ελλείψεις θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, τότε θα εκδίδει απόφαση απαγόρευσης των εξαγωγών.

 

Όταν εκδίδεται απόφαση απαγόρευσης εξαγωγών λόγω ελλείψεων, όλες οι φαρμακαποθήκες υποχρεούνται να δηλώνουν στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Φ. τα αποθέματά τους για τα φάρμακα που απαγορεύεται να εξαχθούν και τα οποία υποχρεούνται να διαθέτουν άμεσα στην αγορά σε πρώτη ζήτηση.

 

Παράλληλα, προβλέπεται η παρακολούθηση της αγοράς, καθώς σε κάθε αναφορά ελλείψεων στον Ε.Ο.Φ. θα

ενεργοποιούνται και θα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε εταιρείες για την ποσότητα που διαθέτουν στην αγορά, στις φαρμακαποθήκες που πραγματοποιούν εξαγωγές και στα φαρμακεία που συμμετέχουν ή κάνουν εξαγωγές προκειμένου να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

 

Η παρακολούθηση της αγοράς θα γίνεται με την ηλεκτρονική υποβολή στον Ε.Ο.Φ .των μηνιαίων δελτίων πωλήσεων από τους κατόχους της άδειας κυκλοφορίας (φαρμακευτικές εταιρείες), με αναλυτική αναφορά σε κάθε νοσοκομείο, φαρμακαποθήκη και φαρμακείο-πελάτη τους. Αντίστοιχη υποχρέωση προβλέπεται και για τους χονδρεμπόρους-φαρμακαποθήκες με την υποβολή μηνιαίων δελτίων πωλήσεων σε φαρμακεία, άλλες φαρμακαποθήκες, νοσοκομεία και εξαγωγές.

 

Για το θέμα θα εκδοθούν και σχετικές εγκύκλιοι με αναλυτική και σαφή περιγραφή των υποχρεώσεων όλων των εμπλεκομένων, στην εφοδιαστική αλυσίδα (φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία).

 

Ως καταληκτικό μέτρο στην περίπτωση που δεν θα υπάρχει ομαλοποίηση της αγοράς και κάλυψη της εγχώριας ζήτησης, ο Ε.Ο.Φ. προωθεί διάταξη για την απαγόρευση πώλησης αναντικατάστατων φαρμάκων, μεταξύ φαρμακαποθηκών, ως εξής: «Μετά την κάλυψη των αναγκών που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, οι κάτοχοι άδειας χονδρικής πώλησης φαρμάκων δύνανται να εξάγουν φάρμακα ανθρωπινής χρήσης μόνον εφόσον προμηθεύτηκαν τα προς εξαγωγή φάρμακα απευθείας από τους Κατόχους της Άδειας Κυκλοφορίας ή τους Τοπικούς Αντιπροσώπους (για τα κεντρικά εγκεκριμένα προσόντα). Για την παρακολούθηση της επάρκειας της αγοράς σε φάρμακα ανθρώπινης χρήσης, τα σχετικά παραστατικά προμήθειας των εν λόγω φάρμακων, σύμφωνα με τα ανωτέρω, φυλάσσονται υποχρεωτικά επί διετία και είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα για έλεγχο από τους αρμόδιους φορείς».

 

Πηγή: Ναυτεμπορική (27/10/2010)

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ






Σχετικά άρθρα

GSK & CureVac: Συμφωνία αξίας 1,4 δισ. δολαρίων
Για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων κατά λοιμωδών παθήσεων
Η MSD εγκαινιάζει τα IDEA Studios
Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη
AMGEN: Μια από τις πιο αξιοθαύμαστες εταιρείες στην Ελλάδα για το 2024
Σύμφωνα με έρευνα του Fortune και της KPMG
Daiichi Sankyo: Επενδύει στην Ελλάδα με καινοτόμα ογκολογικά φάρμακα
Βασική της προτεραιότητα να καλύψει τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών