Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Δύο σοβαρά κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα

30/12/2015 9:48:38 πμ
Σε αυξημένη επιφυλακή οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Δύο άνθρωποι με σοβαρή νόσηση από την εποχική γρίπη έχουν ήδη νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας ελληνικών νοσοκομείων έως τα Χριστούγεννα.

Πρόκειται για έναν άνδρα και μία γυναίκα ηλικίας 48 και 52 ετών, οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Στους ασθενείς απομονώθηκαν εργαστηριακά στελέχη ιού γρίπης τύπου Α (Η1Ν1), ο οποίος είχε προκαλέσει την πανδημία του 2009.

Σύμφωνα με στοιχεία μέχρι τις παραμονές των Χριστουγέννων, στα εργαστήρια των Κέντρων Αναφοράς γρίπης είχαν ελεγχθεί 19 "ύποπτα” κλινικά δείγματα, από τα οποία μόνον το ένα ήταν θετικό για γρίπη τύπου Α (Η1Ν1)pdm09.

Πάντως οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), επισημαίνουν ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται έξαρση της γρίπης. Το επιδημικό κύμα της γρίπης καταγράφεται μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου και η κορύφωση της δραστηριότητας μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Ποιοι κινδυνεύουν


Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι την ξεπερνούν χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές.

Ορισμένοι, ωστόσο, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εξετάστηκε η πληρότητα και η συνοχή του σχεδίου αντιμετώπισης και η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων
Τον εμβολιασμό παιδιών και εγκύων συνιστούν οι αρμόδιοι φορείς






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics