Λύση στο πρόβλημα των μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων που λήγουν και δεν χρησιμοποιούνται, αλλά απορρίπτονται από φαρμακεία, φαρμακαποθήκες, νοσοκομεία και μονάδες υγείας δίνει ένας έξυπνος κάδος που κατασκεύασαν τρεις φοιτητές από την Αθήνα.
Ο κάδος διαθέτει αισθητήρες που «διαβάζουν» το barcode των φαρμάκων που απορρίπτονται (άρα αναγνωρίζουν το είδος, το βάρος και την ημερομηνία λήξης τους), υπολογίζουν πόσα χάπια έχουν απομείνει στη συσκευασία και όλα τα δεδομένα που καταγράφονται, αποστέλλονται σε μια βάση δεδομένων. Ένας ειδικός business analyst προχωρά στην ανάλυση των δεδομένων και αποστέλλει την αναφορά του σε φαρμακεία, νοσοκομεία και οργανισμούς. Η πληροφορία διαχέεται και στις εταιρείες παρασκευής φαρμάκων, ώστε να ρυθμίζουν την παραγωγή ανάλογα με τη ζήτηση και να ανακατευθύνουν φάρμακα σε περιοχές του πλανήτη, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτά.
Ο Νικόλαος Σπυρέλλης, 4ετής φοιτητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύνων σύμβουλος του εν λόγω συστήματος που ονομάζεται «Drug and Drop», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε πως η ομάδα ήδη βρίσκεται σε συνεργασία με φαρμακεία στην Ελλάδα, καθώς το Drug and Drop μπορεί να τους εφοδιάζει με μηνιαίες ή ετήσιες αναφορές για τα φάρμακα που πουλήθηκαν και τα φάρμακα που απορρίφθηκαν στο διάστημα αυτό.
Τα στοιχεία αυτά βοηθούν τους φαρμακοποιούς να προσαρμόζουν κατάλληλα τις παραγγελίες τους, με οικονομικά οφέλη για τους ιδίους και πρόσθετα οφέλη για τη λειτουργία της φαρμακευτικής αλυσίδας.