Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Διπλή δράση κατά της γρίπης προσφέρει μια πρωτεΐνη

3/10/2017 10:56:17 πμ
Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Διπλή δράση κατά της γρίπης και των συμπτωμάτων της προσφέρει μια πρωτεΐνη, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ των Η.Π.Α.


Πρόκειται για τη ρετροκυκλίνη-101 (RC-101), η οποία υπάρχει στον οργανισμό ορισμένων θηλαστικών (όχι στους ανθρώπους), προσφέροντας ισχυρή προστασία κατά των ιών και έχει μελετηθεί ξανά στο παρελθόν για τη δράση της κατά της γρίπης.


Στα νέα πειράματα μελετήθηκε η δράση της σε ανθρώπινα κύτταρα και σε πειραματόζωα (ποντίκια) και διαπιστώθηκε ότι η RC-101 καταπολεμά τον ιό, εμποδίζοντάς τον να μολύνει περισσότερα κύτταρα, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει και τη φλεγμονή που προκαλεί ο ιός στον οργανισμό, στην οποία οφείλονται τα γνωστά συμπτώματα της νόσου: πυρετός, πόνος, αναπνευστικά προβλήματα, υπνηλία κτλ.


Στα πειραματόζωα, στα οποία χορηγήθηκε η RC-101 δύο ημέρες μετά τη λοίμωξη και για πέντε ημέρες συνολικά, τα συμπτώματα ήταν λιγότερο σοβαρά, ενώ μειώθηκε σημαντικά και το ποσοστό θνησιμότητας (η δόση του ιού, με την οποία προσβλήθηκαν τα ποντίκια ήταν θανατηφόρα). Πιο συγκεκριμένα η ομάδα ελέγχου εμφάνισε 90% θνησιμότητα, ενώ η ομάδα των ποντικών που έλαβε RC-101 εμφάνισε 20% θνησιμότητα.


Οι επιστήμονες που πήραν μέρος στην έρευνα μιλούν για μια ανακάλυψη που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών, οι οποίες θα είναι πιο αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της γρίπης, λόγω της διπλής δράσης της πρωτεΐνης.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Leukocyte Biology.


Πληροφορίες από εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εξετάστηκε η πληρότητα και η συνοχή του σχεδίου αντιμετώπισης και η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics