Επεκτείνονται με ταχύτητα οι δυνατότητες που προσφέρουν οι συσκευές wearables σε ανθρώπους με θέματα υγείας, παρέχοντας πραγματικά δεδομένα σε επιστήμονες και επαγγελματίες και βελτιωμένη εξ αποστάσεως φροντίδα υγείας στους ασθενείς. Ανιχνευτές ζωτικών σημείων, επιθέματα που αναλύουν βιοδείκτες του σώματος, φορητά ηλεκτροκαρδιογραφήματα, μια σειρά από τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης αλλά και τα γνωστά συστήματα συνεχούς παρακολούθησης των επιπέδων γλυκόζης είναι μερικές μόνο από τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες που σύμφωνα με το Forbes μετασχηματίζουν τον τρόπο που διαγιγνώσκονται και παρακολουθούνται οι ασθενείς σήμερα.
Είναι ενδεικτικό ότι η Apple, η πρώτη εταιρεία που πρόσθεσε ηλεκτροκαρδιογράφημα σε smartwatch πριν από έξι χρόνια σύμφωνα με το Fierce Biotech, σχεδιάζει τώρα μια νέα λειτουργία για την ανίχνευση της υπνικής άπνοιας. Το ρολόι θα καταγράφει κινήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου που σχετίζονται με τη διακοπή της αναπνοής και μετά από 30 νύχτες θα ενημερώνει τον χρήστη αν χρειάζεται να αναζητήσει ιατρική συμβουλή. Το σύστημα λειτουργεί με αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, το οποίο «εκπαιδεύτηκε» βάσει πραγματικών κλινικών τεστ. Η εφαρμογή απαιτεί την έγκριση του FDA πριν κυκλοφορήσει, με την εταιρεία να εκτιμά ότι αυτό θα έχει ολοκληρωθεί εντός του μήνα ή το αργότερο μέσα στο φθινόπωρο.
Παράλληλα η εταιρεία σκοπεύει να ανανεώσει και τα ακουστικά AirPods, τα οποία θα εξοπλιστούν με τεχνολογία ενίσχυσης της ακοής για ασθενείς, ενώ θα παρέχουν και τη δυνατότητα στους χρήστες να ελέγχουν την ακοή τους και να εντοπίζουν τυχόν σταδιακή απώλεια. Η τεχνολογία αυτή επίσης απαιτεί το «πράσινο φως» του FDA.