Βιολόγοι και μηχανικοί από την Αμερική κατάφεραν για πρώτη φορά να αποθηκεύσουν και να καταγράψουν πληροφορίες στο DNA των ανθρώπινων κυττάρων.
Αυτές οι «μνήμες» περασμένων συμβάντων αποτελούν δεδομένα όπως φλεγμονές ή λοιμώξεις.
Αυτό το νέο σύστημα αποθήκευσης αναλογικής μνήμης είναι το πρώτο που μπορεί να καταγράψει την διάρκεια και την ένταση των προγενέστερων γεγονότων.
Μέσα από αυτή την τεχνική δίνεται η δυνατότητα στους επιστήμονες να μελετήσουν πως τα κύτταρα διαφοροποιούνται σε διαφορετικούς ιστούς κατά την ανάπτυξη τους εμβρύου, πως βιώνουν το στρες των περιβαλλοντικών συνθηκών και πως γίνονται γενετικές αλλαγές που καταλήγουν σε ασθένειες.
Ο αναπληρωτής καθηγητής του MIT, Τίμοθι Λου που έκανε την δημοσίευση της έρευνας στο περιοδικό «Science» δήλωσε: «Τροποποιήσαμε τα ανθρώπινα κύτταρα έτσι ώστε να μπορούν να καταγράψουν την ιστορία τους».
Μέχρι σήμερα αρκετοί επιστήμονες έχουν καταφέρει να να καταγράψουν ψηφιακές πληροφορίες σε ζωντανά κύτταρα. Με τη χρήση ενζύμων προγραμματίζουν τα κύτταρα ώστε να αυτά να μεταβάλλουν μέρος του DNA τους όταν ένα συγκεκριμένο γεγονός συμβαίνει όπως η έκθεση σε χημικές ουσίες. Αυτή η μέθοδος αποκαλύπτει όμως μόνο ότι κάτι συνέβη όχι πόσο διήρκεσε ούτε πόση ένταξη είχε.
Η ομάδα του Λου στο παρελθόν είχε καταγράψει στα βακτήρια τέτοιες πρόσθετες πληροφορίες (διάρκειας και έντασης). Τώρα η νέα τεχνική πετυχαίνει το ίδιο και στα ανθρώπινα κύτταρα μέσα από την γονιδιακή επεξεργασία CRISPR.
Ο πρώτος στόχος είναι πλέον να μελετηθεί η συμπεριφορά των ανθρώπινων κυττάρων, ιστών και τροποποιημένων οργάνων έτσι ώστε οι επιστήμονες να παρακολουθούν καλύτερα την εξέλιξη των φλεγμονών, των λοιμώξεων αλλά και του καρκίνου.