Πρέπει να αυξηθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών φαρμακείων, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP) εδώ.
Η έκθεση συνοψίζει τα αποτελέσματα έρευνας σε φαρμακευτικούς συλλόγους από 79 χώρες του κόσμου σχετικά με ποια προϊόντα και φάρμακα διακινούν σε άλλες χώρες, πώς εξακριβώνεται η αυθεντικότητά τους, η χρήση ηλεκτρονικών συνταγών και φακέλων υγείας κ.ά.
Το βασικότερο εύρημα της έρευνας ήταν ότι το 51% δήλωσε πως δεν υπάρχουν ρυθμιστικές διατάξεις ή αν υπάρχουν δεν επιβάλλονται, γεγονός που επιτρέπει τη λειτουργία παράνομων φαρμακείων που μειώνουν την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και απειλούν τη δημόσια υγεία (πλαστά φάρμακα, έλλειψη πρωτοκόλλων στη μεταφορά που μπορεί να επιδράσουν στην ποιότητα των σκευασμάτων, έλλειψη επαγγελματικής συμβουλής.
Το δεύτερο σημαντικό εύρημα ήταν ότι υπάρχουν περιστατικά ακατάλληλης και ανεύθυνης χρήσης των φαρμάκων από τους καταναλωτές που αγόρασαν τα φάρμακά τους online. Τέλος διαπιστώθηκε ότι οι φαρμακοποιοί στις περισσότερες χώρες δεν έχουν πρόσβαση στους φακέλους υγείας των πελατών τους, γεγονός που δεν συμβάλλει στη βέλτιστη δυνατή φροντίδα των ασθενών.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κρίσιμος και είναι μια ευκαιρία για τα φαρμακεία να ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση τους στην καρδιά των κοινοτήτων τους, με τις κατάλληλες επενδύσεις», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της FIP, Dr Catherine Duggan.