Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Δεν υπάρχει θεραπεία για τους πόνους της μέσης

7/2/2017 10:10:39 πμ
Ανάγκη να βρεθούν πιο αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η γνωστή σε όλους ασπιρίνη και τα υπόλοιπα φάρμακα της κατηγορίας των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε πόνους της μέσης, όπως σχυρίζεται νέα έρευνα.


Η εν λόγω μελέτη (μετα-ανάλυση) διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, στο Ινστιτούτο George για την Παγκόσμια Υγεία, κατά την οποία αξιολογήθηκαν 35 κλινικές δοκιμές σε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ), που αφορούσαν συνολικά 6.065 ασθενείς με πόνους στη μέση. Το συμπέρασμα ήταν ότι τα εν λόγω φάρμακα παρείχαν ελάχιστα έως καθόλου οφέλη.


Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της έρευνας και αναπληρώτρια καθηγήτρια Μανουέλα Φερέιρα, «τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα φάρμακα αυτά παρέχουν πολύ περιορισμένη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο. Όντως μειώνουν το επίπεδο του πόνου, όμως πολύ ελαφρά και σε βαθμό που δεν έχει κλινική σημασία».


Πραγματική αποτελεσματικότητα αισθάνθηκε μόνο 1 στους 6 ασθενείς, ενώ όσοι τα έλαβαν είχαν και 2,5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να υποφέρουν από γαστρεντερικές παρενέργειες, όπως έλκος και αιμορραγία στο στομάχι.

 

«Όταν συνυπολογίσει κανείς τις παρενέργειες που είναι πολύ κοινές, γίνεται ξεκάθαρο ότι αυτά τα φάρμακα δεν αποτελούν τη λύση για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτούς τους πόνους κάθε χρόνο», συμπληρώνει η Φερέιρα.


Η ανάγκη να βρεθούν πιο αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες για τους πόνους της μέσης, που ταλαιπωρούν τα 4/5 των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή τους, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι προηγούμενη έρευνα είχε δώσει τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα για την παρακεταμόλη και τους πόνους της μέσης, ενώ και τα οπιοειδή φάρμακα ωφελούν ελάχιστα παραπάνω από ένα placebo.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Rheumatic Diseases».

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Journal of Pharmacy Practice
Σύμφωνα με έρευνα του Fortune και της KPMG






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics