Η γνωστή σε όλους ασπιρίνη και τα υπόλοιπα φάρμακα της κατηγορίας των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά σε πόνους της μέσης, όπως σχυρίζεται νέα έρευνα.
Η εν λόγω μελέτη (μετα-ανάλυση) διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, στο Ινστιτούτο George για την Παγκόσμια Υγεία, κατά την οποία αξιολογήθηκαν 35 κλινικές δοκιμές σε μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ), που αφορούσαν συνολικά 6.065 ασθενείς με πόνους στη μέση. Το συμπέρασμα ήταν ότι τα εν λόγω φάρμακα παρείχαν ελάχιστα έως καθόλου οφέλη.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της έρευνας και αναπληρώτρια καθηγήτρια Μανουέλα Φερέιρα, «τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα φάρμακα αυτά παρέχουν πολύ περιορισμένη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο. Όντως μειώνουν το επίπεδο του πόνου, όμως πολύ ελαφρά και σε βαθμό που δεν έχει κλινική σημασία».
Πραγματική αποτελεσματικότητα αισθάνθηκε μόνο 1 στους 6 ασθενείς, ενώ όσοι τα έλαβαν είχαν και 2,5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να υποφέρουν από γαστρεντερικές παρενέργειες, όπως έλκος και αιμορραγία στο στομάχι.
«Όταν συνυπολογίσει κανείς τις παρενέργειες που είναι πολύ κοινές, γίνεται ξεκάθαρο ότι αυτά τα φάρμακα δεν αποτελούν τη λύση για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτούς τους πόνους κάθε χρόνο», συμπληρώνει η Φερέιρα.
Η ανάγκη να βρεθούν πιο αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες για τους πόνους της μέσης, που ταλαιπωρούν τα 4/5 των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή τους, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς ότι προηγούμενη έρευνα είχε δώσει τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα για την παρακεταμόλη και τους πόνους της μέσης, ενώ και τα οπιοειδή φάρμακα ωφελούν ελάχιστα παραπάνω από ένα placebo.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Rheumatic Diseases».