Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Δεν συνδέονται με καρκινογένεση τα φάρμακα γονιμότητας

6/2/2009
«Η λήψη τους δεν αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών», τονίζει μελέτη Δανών επιστημόνων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Μελέτη Δανών ερευνητών σε 54.362 γυναίκες που απευθύνθηκαν σε κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μεταξύ των ετών 1963 και 1998, έδειξε ότι η χρήση των φαρμάκων γονιμότητας (IVF) δεν ενείχε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.

Ωστόσο στη μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη θα πρέπει να παρακολουθηθούν για κάποιο καιρό ακόμα, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλέστερα τελικά συμπεράσματα.

Μελέτη Δανών ερευνητών σε 54.362 γυναίκες που απευθύνθηκαν σε κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μεταξύ των ετών 1963 και 1998, έδειξε ότι η χρήση των φαρμάκων γονιμότητας (IVF) δεν ενείχε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Ωστόσο στη μελέτη η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη θα πρέπει να παρακολουθηθούν για κάποιο καιρό ακόμα, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλέστερα τελικά συμπεράσματα.

 

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχουν υπάρξει έντονες συζητήσεις γύρω από τη συσχέτιση των φαρμάκων αυτών με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα παλαιότερων μελετών δεν βοηθούν ιδιαίτερα, αφού πολλές από τις έρευνες είναι αντιφατικές, ενώ οι ανησυχίες εστιάζονται συνήθως σε γυναίκες που υποβάλλονται στις συγκεκριμένες θεραπείες για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή που τελικά δεν κατορθώνουν να κυοφορήσουν.

 

Κατά τα τελευταία 16 χρόνια, δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών στις γυναίκες που υποβλήθηκαν σε δέκα ή περισσότερους κύκλους θεραπείας με γοναδοτροπίνες, ανθρώπινη χοριονική γοναδοτροπίνη (hCG) και εκλυτική ορμόνη των γοναδοτροπινών (GnRH). Ωστόσο, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών στις γυναίκες στις οποίες χορηγήθηκε η ουσία κιτρική κλομιφένη, αν και ο συσχετισμός θεωρήθηκε από πολλούς επιστήμονες τυχαίος.

 

Καθώς πολλές από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη δεν έχουν ακόμη φτάσει την ηλικία στην οποία ο καρκίνος των ωοθηκών συνήθως εμφανίζεται, οι ερευνητές εξακολουθούν να πραγματοποιούν εξετάσεις ώστε να καταλήξουν σε όσο το δυνατόν ασφαλή και έγκυρα αποτελέσματα.

 

Ο δρ. Άλεν Γιένσεν, επικεφαλής της μελέτης και ερευνητής της Αντικαρκινικής Εταιρείας της Δανίας, επεσήμανε ότι κατά τη δεκαετία του 1990, δύο ήταν κυρίως οι μελέτες που συνέδεαν τον καρκίνο των ωοθηκών με τη λήψη φαρμάκων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. «Ωστόσο», όπως τόνισε, «η νέα μεγάλη και μακροχρόνια μελέτη έρχεται να καθησυχάσει τις χιλιάδες γυναίκες που έκαναν χρήση των φαρμάκων γονιμότητας, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρκινογένεσης από τα φάρμακα αυτά».

 

«Προς το παρόν, λίγα είναι γνωστά για τις αιτίες του καρκίνου των ωοθηκών», σημείωσε παράλληλα ο δρ. Χάνι Γκάμπρα, διευθυντής του Βρετανικού ερευνητικού κέντρου Ovarian Cancer Action Research Centre. «Μερικοί επιβαρυντικοί παράγοντες που θα μπορούσαν ίσως να συμβάλλουν -έως έναν βαθμό- στην εμφάνιση αυτού του τύπου καρκίνου, είναι η ηλικία, η γενετική προδιάθεση, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο στήθος και στις ωοθήκες, και το αυξημένο βάρος».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Καλεί τα προγράμματα φαρμακείου να έχουν διαθέσιμα τα πρότυπα τιμολόγια της ΗΔΙΚΑ
Ο Σύλλογος ετοιμάζει εκστρατεία ενημέρωσης για αυτήν την προληπτική δράση






Σχετικά άρθρα

Φαρμακευτική Κάνναβη: Ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία των νευροανοσολογικών νοσημάτων
Όπως αναδείχθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας
Ταμείο Ανάκαμψης: Διενέργεια προληπτικών ελέγχων για δύο σοβαρά γενετικά νοσήματα
Τη νωτιαία μυϊκή ατροφία και την κυστική ίνωση
Σημαντικές οι νέες εξελίξεις στη θεραπεία της κυστικής ίνωσης
Σύμφωνα με τους ομιλητές του Πανελλήνιου Συνεδρίου Κυστικής Ίνωσης 2024
Το φάρμακο της χρονιάς για το 2024 σύμφωνα με το Science
Έχει δείξει 100% αποτελεσματικότητα και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2025