Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια χωρίς νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ

28/11/2017 1:16:01 μμ
Επόμενη μεγάλη ελπίδα η αντουκανουμάμπη της Biogen
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η έρευνα για τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι αρκετά περιορισμένη, διαπιστώνουν οι συντάκτες των Financial Times που συμμετέχουν στην καμπάνια για την υποστήριξη της έρευνας σε θεραπείες που θα αλλάξουν την ιστορία αντιμετώπισης της άνοιας.


Υπάρχουν μόνο τέσσερα φάρμακα στην αγορά για την άνοια, τα οποία απλώς λειαίνουν τα συμπτώματα και δεν καθυστερούν την πρόοδο της νόσου. Πρόσφατα, μία εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι το πειραματικό της φάρμακο intepirdine απέτυχε στις κλινικές δοκιμές και δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει. Πρόκειται για μια ακόμη ελπίδα που πεθαίνει  για τους ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο και δεν έχουν δει καμία νέα θεραπεία να εγκρίνεται τα τελευταία 14 χρόνια.


Φάρμακα έχουν δοκιμαστεί και έχουν απορριφθεί από μεγάλους φαρμακευτικούς κολοσσούς. Μπορεί βέβαια να υπάρχει στατιστικά μεγάλη αποτυχία, όμως οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν σταματούν τις έρευνες, καθώς η αγορά αφορά 44 εκατ. ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο σε όλο τον κόσμο.


Η εταιρεία που θα καταφέρει να ανακαλύψει το σωτήριο φάρμακο, θα μειώσει το υψηλό κόστος φροντίδας των ατόμων που πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις ΗΠΑ μόνο το ετήσιο κόστος φροντίδας φτάνει στα 259 δισ. δολάρια, κόστος που θα αυξηθεί με την άνοδο του μέσου όρου ζωής και τη γήρανση του πληθυσμού: «Όποιος καταφέρει να ανακαλύψει τη θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, θα πλουτίσει πολύ γρήγορα, καθώς θα έχει ανακαλύψει φάρμακο για τη μεγαλύτερη θεραπευτική κατηγορία που είναι ακάλυπτη», προβλέπει ο Ράιαν Βατς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Denali που δραστηριοποιείται στην έρευνα και ανάπτυξη νέων θεραπειών.


Η επόμενη μεγάλη ελπίδα ονομάζεται αντουκανουμάμπη και αναπτύσσεται από την εταιρεία Biogen, μια βιοφαρμακευτική εταιρεία με έδρα τη Βοστόνη. Τα πρώτα αποτελέσματα από τις δύο κλινικές μελέτες τελικού σταδίου αναμένονται το αργότερο μέχρι το 2020. Η αντουκανουμάμπη δρα καθαρίζοντας τον εγκέφαλο από την κολλώδη πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδές, η οποία σχηματίζει πλάκες στον εγκέφαλο και εμποδίζει τις συνάψεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων, δηλαδή το σχηματισμό και την ανάκληση μνήμης.


Προς το παρόν, το μόνο που μπορεί να βοηθήσει, είναι η έγκαιρη διάγνωση της νόσου, που μπορεί πλέον να γίνει και 20 χρόνια πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να παρέμβουμε καλύτερα, διότι οι πλάκες του βήτα αμυλοειδούς δεν έχουν ακόμη σχηματιστεί στον εγκέφαλο. Βέβαια, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ανακαλυφθούν νέα διαγνωστικά εργαλεία, διότι οι απαιτούμενες ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις είναι ιδιαίτερα ακριβές και δεν μπορούν να γίνουν ως εξετάσεις ρουτίνας.


Πηγή

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Mε στόχο την προώθηση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη
Σύμφωνα με έρευνα του Fortune και της KPMG






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics