«Πράγματι, παρά την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, ο μόνος τρόπος για τον διαβητικό για να αντιμετωπίζει έγκαιρα τις σοβαρές επιπλοκές και να αποφεύγει την τύφλωση είναι ο συχνός ιατρικός έλεγχος των ματιών του, καθώς επίσης η καλή ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα» αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, κος. Ιωάννης Μάλλιας.
Η πιο σοβαρή από τις παθήσεις που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης στο μάτι του διαβητικού είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, (καταστροφή των μικρών αγγείων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, οίδημα ωχράς κηλίδας, αιμορραγία υαλοειδούς).
Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι (40%) και στο 20% των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.
Συγκεκριμένα, οι διαβητικοί μικρότεροι των 30 χρόνων θα εμφανίσουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια σε ποσοστό 50% στα πρώτα 10 χρόνια της ασθένειας τους, ενώ μετά τα 30 χρόνια το ποσοστό εμφάνισης αγγίζει το 90%!
Παράγοντες που μπορούν να επιβραδύνουν την εμφάνιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας είναι ο καλός μεταβολικός έλεγχος και η καλή αρτηριακή πίεση. Η αναιμία, το κάπνισμα και η προσβολή των νεφρών είναι παράγοντες που επιταχύνουν την εμφάνιση και εξέλιξη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Τι να κάνετε
Σύμφωνα με τον κ. Μάλλα ο διαβητικός θα πρέπει να:Ρυθμίζει το σάκχαρό του
Καταναλώνει πολλά δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες και να μειώσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος
Αποφεύγει το κάπνισμα
Καταναλώνει τροφές πλούσια σε λαχανικά και φρούτα και να αποφεύγει τα γλυκά
Κάνει τακτικό έλεγχο της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης
Περπατάει καθημερινά, ώστε να μειωθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Επισκέπτεται τον οφθαλμίατρό του για τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο, ο οποίος ανάλογα με την περίπτωση, θα πρέπει να είναι ανά έξι η δώδεκα μήνες.