Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Βρετανία: Αποσύρονται από την αγορά όλα τα σιρόπια για το βήχα με φολκοδίνη

15/3/2023 10:15:11 μμ
Λόγω κινδύνου αναφυλαξίας κατά τη γενική αναισθησία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τα φάρμακα για το βήχα που περιέχουν φολκοδίνη αποσύρονται στο σύνολό τους από τα βρετανικά φαρμακεία, καθώς σύμφωνα με τις τοπικές αρχές υπάρχει κίνδυνος αναφυλαξίας σε όσους ασθενείς τα λαμβάνουν και ίσως χρειαστεί να λάβουν γενική αναισθησία.

Σημειώνεται πως παρόμοια απόφαση είχε πάρει και ο ΕΜΑ από τον Δεκέμβριο του 2022 όταν ανακοίνωσε ότι αποσύρονται από όλη την ΕΕ τα σκευάσματα φολκοδίνης. Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε σε μελέτη που διεξήχθη στη Γαλλία και διαπίστωσε ότι η λήψη φολκοδίνης έως και 12 μήνες πριν από τη γενική αναισθησία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αναφυλακτικής αντίδρασης. Πρόκειται για μια σπάνια αλλά σοβαρή αλλεργική αντίδραση που σχετίζεται με την ταυτόχρονη λήψη μυοχαλαρωτικών (νευρομυϊκοί αποκλειστές) που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας στη χειρουργική.

Η φολκοδίνη, η οποία είναι διαθέσιμη στην αγορά και εκτός φαρμακείων, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του ξηρού βήχα σε ενήλικες και παιδιά και διατίθεται με διάφορες ονομασίες καθώς και προϊόντα ανακούφισης ιδιωτικής ετικέτας που πωλούνται από μεγάλα πολυκαταστήματα, όπως Boots, Superdrug και Well Pharmacy.

«Εάν έχετε προγραμματίσει μια επέμβαση με γενική αναισθησία, ενημερώστε τον αναισθησιολόγο σας εάν πιστεύετε ότι έχετε χρησιμοποιήσει φολκοδίνη, ιδίως τους τελευταίους 12 μήνες», επισημαίνουν οι αρχές και προτείνουν στους πολίτες να συζητούν με τους φαρμακοποιούς για εναλλακτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση του βήχα τους.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με μεγάλη εμπειρία στον φαρμακευτικό κλάδο σε διάφορους επιχειρησιακούς τομείς






Σχετικά άρθρα

Επούλωση & ανάπλαση με Μαστίχα Χίου
Γράφει ο Πέτρος Κασαρτζιάν, Φαρμακοποιός – Χημικός Φαρμάκων
Sotatercept: Να ενταχθεί στον θεραπευτικό αλγόριθμο της ΠΑΥ
Πρόταση από Έλληνες επιστήμονες
Το 30% του πληθυσμού αντιμετωπίζει κάποια διαταραχή ύπνου
Αλλά μόνο το 20% των ασθενών λαμβάνει θεραπεία
ΕΟΦ: Ενεργοποιήθηκε ο «Χάρτης Κλινικών Δοκίμων» της Ε.Ε.
Παρέχει πρόσβαση σε επαγγελματίες και ασθενείς σε ολόκληρη την τρέχουσα έρευνα