Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Βρέθηκε η αιτία του αυτισμού;

19/12/2016 10:52:44 πμ
Οδηγούμαστε στο δρόμο και για τη θεραπεία του
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε μία πρωτεΐνη στον εγκέφαλο, την nSR100, ίσως να οφείλεται ο αυτισμός, τουλάχιστον το 1/3 των περιπτώσεων, σύμφωνα με Καναδούς επιστήμονες του ερευνητικού ινστιτούτου «Lunenfeld-Tanenbaum» στο Τορόντο.


Έχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα με αυτισμό έχουν χαμηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης nSR100, αλλά οι επιστήμονες δεν είχαν μέχρι σήμερα αποφανθεί αν αυτό είναι σύμπτωμα ή αιτία της κατάστασης.


Η επιστημονική ομάδα του Τορόντο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σαμπίνε Κόρντες, διαπίστωσαν ότι όταν μείωσαν την
nSR100 σε ποντίκια στο 50%, εκείνα άρχισαν να έχουν συμπτώματα αυτιστικής συμπεριφοράς, όπως αποφυγή της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και ευαισθησία στο θόρυβο.

Έτσι αναδείχθηκε η αιτιολογική σχέση: «Είχαμε και στο παρελθόν αναφέρει τη σχέση των επιπέδων της πρωτεΐνης nSR100 με τον αυτισμό. Αλλά τώρα αποδείξαμε σε ζωικό μοντέλο ότι η μείωση των επιπέδων της μπορεί πράγματι να είναι αιτία του αυτισμού. Μειώνοντας κατά 50% τα επίπεδα της nSR100, παρατηρήσαμε ξεκάθαρες ενδείξεις αυτιστικής συμπεριφοράς στα τρωκτικά» εξηγεί η επικεφαλής Δρ. Κόρντες.


Η έρευνα τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Molecular Cell.

Η πρωτεΐνη nSR100

Η πρωτεΐνη nSR100 δρα στον εγκέφαλο ως ρυθμιστής μιας διαδικασίας που δημιουργεί έναν αριθμό άλλων πρωτεϊνών, οι οποίες είναι βασικές για τη δόμηση ομάδων κυττάρων.

 

Το πειραματικό ζωικό μοντέλο δείχνει ότι ο αυτισμός είναι εν μέρει αποτέλεσμα της λανθασμένης τμηματοποίησης των πρωτεϊνών στα εγκεφαλικά κύτταρα, με συνέπεια διάφορες επιπτώσεις στην συμπεριφορά.

Ο δρόμος για τη θεραπεία

Ο δρόμος για μια ενδεχόμενη θεραπεία του αυτισμού είναι ανοιχτός, καθώς –όπως υποθέτει η Δρ. Κόρντες– «η αύξηση των επιπέδων της πρωτεΐνης στα άτομα με αυτισμό ίσως βελτιώνει την κατάσταση τους» και προτείνει, αντί της μελέτης ξεχωριστών μεταλλάξεων που σχετίζονται με τον αυτισμό, η έρευνα να εστιάσει σε ρυθμιστικούς κόμβους, όπως η nSR100.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συμφωνία 1,7 δισ. δολαρίων με τη FutureGen Biopharmaceutical
Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Κλινικής Ογκολογίας






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics