Σε μία πρωτεΐνη στον εγκέφαλο, την nSR100, ίσως να οφείλεται ο αυτισμός, τουλάχιστον το 1/3 των περιπτώσεων, σύμφωνα με Καναδούς επιστήμονες του ερευνητικού ινστιτούτου «Lunenfeld-Tanenbaum» στο Τορόντο.
Έχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα με αυτισμό έχουν χαμηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης nSR100, αλλά οι επιστήμονες δεν είχαν μέχρι σήμερα αποφανθεί αν αυτό είναι σύμπτωμα ή αιτία της κατάστασης.
Η επιστημονική ομάδα του Τορόντο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σαμπίνε Κόρντες,
διαπίστωσαν ότι όταν μείωσαν την nSR100 σε ποντίκια στο 50%, εκείνα
άρχισαν να έχουν συμπτώματα αυτιστικής συμπεριφοράς, όπως αποφυγή της
κοινωνικής αλληλεπίδρασης και ευαισθησία στο θόρυβο.
Έτσι αναδείχθηκε η αιτιολογική σχέση: «Είχαμε και στο παρελθόν αναφέρει τη σχέση των επιπέδων της πρωτεΐνης nSR100 με τον αυτισμό. Αλλά τώρα αποδείξαμε σε ζωικό μοντέλο ότι η μείωση των επιπέδων της μπορεί πράγματι να είναι αιτία του αυτισμού. Μειώνοντας κατά 50% τα επίπεδα της nSR100, παρατηρήσαμε ξεκάθαρες ενδείξεις αυτιστικής συμπεριφοράς στα τρωκτικά» εξηγεί η επικεφαλής Δρ. Κόρντες.
Η έρευνα τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Molecular Cell.
Η πρωτεΐνη nSR100
Η πρωτεΐνη nSR100 δρα στον εγκέφαλο ως ρυθμιστής μιας διαδικασίας που δημιουργεί έναν αριθμό άλλων πρωτεϊνών, οι οποίες είναι βασικές για τη δόμηση ομάδων κυττάρων.
Το πειραματικό ζωικό μοντέλο δείχνει ότι ο αυτισμός είναι εν μέρει αποτέλεσμα της λανθασμένης τμηματοποίησης των πρωτεϊνών στα εγκεφαλικά κύτταρα, με συνέπεια διάφορες επιπτώσεις στην συμπεριφορά.
Ο δρόμος για τη θεραπεία
Ο δρόμος για μια ενδεχόμενη θεραπεία του αυτισμού είναι ανοιχτός, καθώς –όπως υποθέτει η Δρ. Κόρντες– «η αύξηση των επιπέδων της πρωτεΐνης στα άτομα με αυτισμό ίσως βελτιώνει την κατάσταση τους» και προτείνει, αντί της μελέτης ξεχωριστών μεταλλάξεων που σχετίζονται με τον αυτισμό, η έρευνα να εστιάσει σε ρυθμιστικούς κόμβους, όπως η nSR100.