Μια νέα μέθοδος για τη διαχείριση της νόσου Αλτσχάιμερ δοκιμάζεται στις ΗΠΑ από επιστήμονες του Νευρολογικού Ινστιτούτου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.
Πρόκειται για την εμφύτευση βαθιά στον εγκέφαλο ενός είδους «βηματοδότη», ο οποίος ενεργοποιεί ζωτικές περιοχές του εγκεφάλου με ηλεκτρικό ρεύμα, με την ελπίδα ότι αυτό θα αντισταθμίσει σε ένα βαθμό τις βλάβες της άνοιας.
Πιο αναλυτικά, εμφυτεύονται δύο μόνιμα μικροσκοπικά ηλεκτρόδια, τα οποία συνδέονται με μια γεννήτρια ηλεκτρικών παλμών (βηματοδότη) κάτω από το δέρμα του στήθους. Η τεχνική έχει δοκιμασθεί σε πολλές χιλιάδες ασθενείς με σοβαρή νόσο Πάρκινσον και τώρα δοκιμάζεται πειραματικά και κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.
Η πρώτη δοκιμή σε τρεις ασθενείς άφησε υποσχέσεις, καθώς φαίνεται να βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους –στους 2 από αυτούς–, επιβραδύνοντας την επιδείνωση της νόσου και επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν για μεγαλύτερο διάστημα την αυτονομία στις καθημερινές δραστηριότητές τους. Ωστόσο παραμένει ασαφές κατά πόσο όντως αυτό οφείλεται στη θεραπεία ή σε αυθυποβολή.
Απαιτείται όμως μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή για να φανεί αν η μέθοδος μπορεί όντως να αποτελέσει αντίβαρο στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών των ασθενών.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Alzheimer's Disease».
ΑΠΕ-ΜΠΕ