Αύξηση του ποσοστού κέρδους και stop στο rebate για τους φαρμακοποιούς που προωθούν γενόσημα
8/5/2014 11:10:16 πμ
Οι ρυθμίσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για να αυξήσει τις πωλήσεις τους
Αλλάζει «πλεύση» η πολιτική για τα γενόσημα φάρμακα, καθώς ακόμη και μετά τις γενναίες μειώσεις στην τιμή τους, τα ποσοστά της κατανάλωσής τους εξακολουθούν να καταγράφουν χαμηλές πτήσεις. Όπως μάλιστα παραδέχτηκε και δημοσίως ο υπουργός Υγείας ?δωνις Γεωργιάδης απο το βήμα του 1ου συνεδρίου της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, τα μέχρι τώρα μέτρα για την αύξηση του όγκου πωλήσεων, τα οποία επικεντρώθηκαν κυρίως στην τιμολόγησή των φαρμάκων, όχι μόνο δεν απέδωσαν καρπούς, αλλά «απέτυχαν πλήρως».
Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως ακόμη και μετά από ενάμιση χρόνο προσπαθειών για αύξηση της κατανάλωσης, η διείσδυση τους στην ελληνική αγορά δεν ξεπερνά το 20%, όταν την ίδια ώρα η Μεγάλη Βρετανία κατέγραφε πέρσι ποσοστό κατανάλωσης που έφτανε το 83%.
Με το μέσο όρο της κατανάλωσης γενοσήμων στην Ευρώπη βρίσκεται στο 70%, ο στόχος είναι να φτάσει η διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά στο 60% τουλάχιστον. Με τον τρόπο αυτό, η φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα ήταν πιο εύκολο να συγκρατηθεί, αλλά και η εξοικονόμηση πόρων που θα προέκυπτε θα καθιστούσε δυνατή την κυκλοφορία νέων καινοτόμων φαρμάκων. Για το λόγο αυτό βγαίνει από το συρτάρι εναλλακτικό σχέδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του υπουργού Υγείας, τα νέα μέτρα θα έχουν να κάνουν με επιπλέον κίνητρα που δοθούν για τη συνταγογράφηση γενοσήμων. Πιο συγκεκριμένα μελετάται να αυξηθεί το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών στις περιπτώσεις που προωθούν αντί για πρωτότυπο φάρμακο, τα διαθέσιμά γενόσημα τους. Επιπλέον, σε περίπτωση που ο φαρμακοποιός επιτυγχάνει να ξεπεράσει το στόχο του 60% στις πωλήσεις γενοσήμου, θα απαλλάσσεται από την καταβολή rebate (κλιμακούμενο ποσοστό επί των οφειλών των φαρμακείων υπέρ των Κλάδων Υγείας). Ανάλογα κίνητρα θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες και για τους γιατρούς.
Παράλληλα όσο αυξάνεται ο όγκος των πωλήσεων τους, θα πέφτει η τιμή τους. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, και τα γενόσημα θα γίνουν πιο «ελκυστικά» στους ασφαλισμένους, αλλά και οι εταιρείες φαρμάκου δεν θα δουν τους τζίρους τους να πέφτουν. Οι ίδιες οι εταιρείες φαρμάκου μάλιστα, και ιδιαίτερα οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που διατηρούν μονάδες παραγωγής γενόσημων φαρμάκων, εκπέμπουν εδώ και καιρό SOS για τη βιωσιμότητά τους, ζητώντας και αυτές επιπλέον μέτρα για την τόνωση της αγοράς.
Η τελευταία παρέμβαση στα γενόσημα είχε γίνει στα τέλη Νοέμβρη, με την τροπολογία που μείωνε δραστικά την τιμή τους. Ειδικότερα η μέγιστη τιμή των γενόσημων φαρμάκων είχε στο 65% της τιμής του αντίστοιχου φαρμάκου αναφοράς, του οποίου έχει λήξει η περίοδος προστασίας, από 80% που ήταν μέχρι τότε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, με την εφαρμογή της διάταξης για τα γενόσημα αναμένεται φέτος μεσοσταθμικά μείωση τιμών κατά 18,75%, ενώ παράλληλα θα υπάρξει εξοικονόμηση που θα φτάσει στα 123 εκατ. από την δαπάνη των νοσοκομείων και του ΕΟΠΠΥ.
Και μπορεί μεν ο στόχος της εξοικονόμησης για τον ΕΟΠΥΥ να επιτυγχάνεται προς το παρόν μέσω των μειώσεων (υπέρβαση σημειώθηκε μόνο τον Απρίλιο, μήνα κατά τον οποίο δεν ίσχυσε το πλαφόν στη συνταγογράφηση), εντούτοις τα αποτελέσματα στην αύξηση του όγκου των γενοσήμων δεν είναι τα προσδοκώμενα. Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο, η ακολουθούμενη επικοινωνιακή πολιτική από πολλές εταιρείες, αλλά και από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, μεταξύ «καλού και κακού γενόσημου» είναι ένας από τους λόγους που συντηρούν το κλίμα δυσπιστίας των ασφαλισμένων απέναντί τους. Ακολούθως και οι γιατροί, παρόλο που υποχρεούνται να αναγραφούν τη δραστική ουσία στον ασθενή, συνεχίζουν σε πολλές περιπτώσεις να προτείνουν τα πρωτότυπα σκευάσματα.
ΠΗΓΗ: www.capitalhealth.gr
Διαβάστε επίσης
20/12/2024 5:27:27 μμΣταματά η διαφήμιση φαρμάκων απευθείας στους καταναλωτές στις ΗΠΑ;
Ο Ρόμπερτ Κέννεντυ Jr έχει εκφράσει ξεκάθαρα αυτήν την πρόθεσή του
18/12/2024 3:47:23 μμΣε ποιους τομείς θα στραφεί η έρευνα και οι επενδύσεις των εταιρειών το 2025
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Deloitte και της Fitch Ratings