Αλλαγές στο ΦΠΑ των σκευασμάτων φέρνει η νέα λίστα Φαρμάκων. Έτσι παρατηρείται το τελειώς ανορθόδοξο σύστημα σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών ορισμένα φάρμακα να έχουν ΦΠΑ 6% και 13% αντίστοιχα.
Όπως προβλέπει η νέα λίστα που ήδη αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου υγείας ηπαρίνες, σκιαγραφικά, αντισυλληπτικά με βάση τις ορμόνες ή σπερματοκτόνα υπάγονται σε νέο συντελεστή με ΦΠΑ 13%! Και όλα αυτά τη στιγμή που όλα τα φάρμακα είναι στον μειωμένο συντελεστή 6%.
Σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από τις 9 Δεκεμβρίου 2015 ορίζεται νέος συντελεστής ΦΠΑ 13% μεταξύ άλλων στα παρακάτω προϊόντα:
Ήπαρίνες, Αντιοροί και ανοσολογικά προϊόντα, σκιαγραφικά, αντισυλληπτικά με βάση τις ορμόνες ή σπερματοκτόνα.
Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει έντονη αναστάτωση στους φαρμακοποιούς αφού προμηθεύονται με ΦΠΑ 13% τα παραπάνω προϊόντα, και θα τα πουλάνε έως και τις 29 Ιανουαρίου με ΦΠΑ... 6% καθώς τότε είναι η έναρξη εφαρμογής του νέου δελτίου τιμών για τα φαρμακεία!
Τι λέει ο ΠΦΣ
Συνεχίζεται το αλαλούμ στο χώρο των φαρμάκων. Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις του καλοκαιριού και την συμφωνία με τους δανειστές (νόμος 4334/2015) για την παραμονή των φαρμάκων στον υπερμειωμένο συντελεστή 6%, έκπληκτοι οι πάροχοι είδαν στο πρόσφατο δελτίο τιμών να αναφέρονται δύο κατηγορίες ΦΠΑ, 6 %και 13%.Όπως προκύπτει από απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών προς τον ΕΟΦ με ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου, αρκετά σκευάσματα υπάγονται πλέον σε συντελεστή ΦΠΑ 13% και όχι 6%. Το αποτέλεσμα είναι για μια σειρά σκευασμάτων όπως οι ηπαρίνες και τα σκιαγραφικά, οι εταιρείες να υπολογίζουν πλέον ΦΠΑ 13% .
Την ίδια ώρα λοιπόν που έχει παγώσει η δόση του 1.000.000.000 ευρώ προς την χώρα μας λόγω υπέρβασης των δαπανών του ΕΟΠΥΥ , το ίδιο το κράτος υπερφορολογεί τον εαυτό του και ανεβάζει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους ασφαλισμένους.
Με βάση λοιπόν μια παλιά δασμολογική οδηγία, αυξάνεται (λόγω ΦΠΑ) το ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης, άρα μειώνεται το ποσό κάλυψης προς τους ασφαλισμένους και δημιουργείται επιπλέον αναστάτωση στην φαρμακευτική αγορά.
Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό από την Κυβέρνηση, πως η φαρμακευτική αγορά αποτελεί έναν ευαίσθητο τομέα της οικονομίας, που δεν υπόκειται στους νόμους των αγορών, αλλά υπερισχύει ο κοινωνικός χαρακτήρας γιατί η Υγεία και το Φάρμακο είναι κοινωνικά αγαθά.