Αυξάνονται τα εκχωρητήρια φαρμακείων στη Ρόδο
19/8/2014 10:00:26 πμ
Συνέντευξη του ΦΣΡ, Γιώργου Αττική
«Ένας μεγάλος αριθμός φαρμακείων και στη Ρόδο, αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα λόγω των συνεχόμενων μέτρων και ενδεχομένως κάποιων λανθασμένων επιλογών που έχουν υποπέσει με αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωπα με εκχωρητήρια».
Στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί της Ρόδου αναφέρεται, σε συνέντευξή του στη «δ», το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Αττιτής και σημειώνει πως και η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμάκων αποτελεί άλλο ένα καίριο χτύπημα για το μέσο φαρμακείο.
Σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, στην αγορά φαρμάκων, ο κ. Αττιτής δηλώνει:
«Επί της ουσίας από τα τέλη Ιουλίου αυξήθηκε κατακόρυφα η έμμεση συμμετοχή (διαφορά ασφαλισμένου). Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο έχει προχωρήσει σε μια άτυπη μορφή τιμωρίας των ασφαλισμένων που επιθυμούν να προμηθευτούν το πρωτότυπο φάρμακο».
Η συνέντευξη του κ. Γιώργου Αττιτή, αναλυτικά:
• Πως εξελίσσεται η κατάσταση στο χώρο των φαρμάκων, καθώς η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών;
Η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμάκων, η οποία θα εφαρμοστεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου, αποτελεί άλλο ένα καίριο χτύπημα για το μέσο φαρμακείο, καθώς στα τελευταία χρόνια έχει δεχτεί πολλαπλά πλήγματα. Οι συνεχόμενες μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, οι οποίες ουσιαστικά απορροφούνταν από τα φαρμακεία, σε συνδυασμό με τη γενικότερη πολιτική που ακολουθείται στον κλάδο του φαρμάκου, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση του αριθμού των φαρμακείων, στην ισχυροποίηση των μεγαλοφαρμακοποιών και κατ’επέκταση στη δυσκολότερη πρόσβαση του κοινού στο φάρμακο. Για παράδειγμα, ένας μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων εξυπηρετείται από το φαρμακείο της γειτονιάς του με "δανεικά” φάρμακα, φαινόμενο το οποίο θα εκλείψει. Όπως δεν είναι δυνατόν να δανειστεί κανείς τα ψώνια του από ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ, έτσι δε θα μπορεί να δανειστεί φάρμακα από μια μεγάλη αλυσίδα φαρμακείων.
• Τι γίνεται με τα γενόσημα φάρμακα καθώς το υπουργείο Υγείας έχει επιβάλει τη διάθεσή τους; Είναι όμως αρκετά ασφαλή για τους πολίτες;
Τα γενόσημα φάρμακα κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια στην αγορά, απλώς την τελευταία διετία το υπουργείο, στην προσπάθειά του να αυξήσει την κατανάλωσή τους, δημιούργησε άθελά του ένα κακό μύθο. Τα γενόσημα, που ήδη κυκλοφορούν στην Ελλάδα, έχουν ήδη εγκριθεί από τον ΕΟΦ και συνεπώς δεν τίθεται θέμα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Το ζήτημα έγκειται στο ενδεχόμενο εισαγωγής γενόσημων φαρμάκων από τρίτες χώρες, τα οποία να μην έχουν λάβει έγκριση του ελληνικού οργανισμού φαρμάκων, αλλά κάποιου ευρωπαϊκού, χώρας του πρώην ανατολικού μπλοκ. Σε αυτό το σημείο καλείται το υπουργείο να διασφαλίσει την ποιότητα των εισαγόμενων γενοσήμων. Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παράγει σημαντικό όγκο γενοσήμων που καλύπτουν τις εγχώριες ανάγκες αλλά και τονώνουν την οικονομία με τις εξαγωγές αυτών.
• Πως κρίνετε την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στην αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων;
Το ποσοστό συμμετοχής παραμένει αναλλοίωτο στο τυπικό του κομμάτι. Επί της ουσίας όμως, από τα τέλη Ιουλίου αυξήθηκε κατακόρυφα η έμμεση συμμετοχή (διαφορά ασφαλισμένου). Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο έχει προχωρήσει σε μια άτυπη μορφή τιμωρίας των ασφαλισμένων που επιθυμούν να προμηθευτούν το πρωτότυπο φάρμακο. Είναι κατανοητό πως το υπουργείο είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στη λήψη μέτρων με σκοπό τον εξορθολογισμό των αριθμών, που το προηγούμενο διάστημα είχαν ξεφύγει. Τα μέτρα αυτά όμως, πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής προσέγγισης και μελέτης ώστε να μην πληγωθούν περαιτέρω οι ασθενέστερες ομάδες, ιδιαίτερα στο κομμάτι της υγείας.
• Έχουν δοθεί από τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία τα χρήματα που οφείλονται στους φαρμακοποιούς; Υπάρχουν φαρμακεία στη Ρόδο που βρίσκονται σε δυσχερή θέση εξαιτίας των μέτρων που δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση;
Οι ανεξόφλητες οφειλές προς τους φαρμακοποιούς αφορούν κυρίως στις οφειλές του ΤΣΑΥ, του ΤΣΜΕΔΕ και του ΝΑΤ. Τα ποσά των οφειλών διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, ανάλογα με τη δραστηριοποίηση των επαγγελματικών αυτών ομάδων. Για παράδειγμα στη Χίο, όπου ο μεγαλύτερος όγκος συνταγών ανήκει στο ΝΑΤ, τα φαρμακεία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Έτσι κρίνεται αναγκαία η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών όλων των ταμείων προς τα φαρμακεία. ΄Οσον αφορά στον ΕΟΠΥΥ, ναι μεν η αποπληρωμή των οφειλών του έχει ομαλοποιηθεί στο τρίμηνο, ωστόσο αδυνατεί να τηρήσει τη σύμβαση που έχει υπογραφεί και τον υποχρεώνει σε εξόφληση εντός δυο μηνών, προκαλώντας δυσχέρεια στην κάλυψη των προμηθευτών των φαρμακείων που παρέχουν συνήθως δίμηνη πίστωση. Ένας μεγάλος αριθμός φαρμακείων και στη Ρόδο, αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα λόγω των συνεχόμενων μέτρων και ενδεχομένως κάποιων λανθασμένων επιλογών που έχουν υποπέσει, με αποτέλεσμα να βρίσκονται αντιμέτωπα με εκχωρητήρια.
• Έχουν δημιουργηθεί προβλήματα εξαιτίας του πλαφόν στις συνταγογραφήσεις και πως το αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί;
Το πλαφόν, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί ένα μέτρο χωρίς λογική και ευτυχώς για την ώρα, έχει αποσυρθεί από το Υπουργείο. Είναι αδιανόητο να μπαίνει πλαφόν στη συνταγογράφηση και κατ’ επέκταση στη θεραπεία ασθενών με στόχο τη μείωση των δαπανών στον τομέα της υγείας. Είναι αναγκαία η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων μείωσης της συνολικής δαπάνης.
• Υπάρχει επάρκεια φαρμάκων ή συνεχίζουν να υπάρχουν ελλείψεις σε ορισμένα είδη, όπως συνέβη τους χειμερινούς μήνες;
Όσο συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη μείωση των τιμών των φαρμάκων, τόσο θα αυξάνεται το φαινόμενο των ελλείψεων και αυτό γιατί: α) γίνεται αποδοτικότερη τιμολογιακά, σχεδόν εις τριπλούν και τετραπλούν, η εξαγωγή των εγχώριων φαρμάκων και β) πολλές πολυεθνικές θεωρούν, ενδεχομένως δικαίως, άσκοπη την προμήθεια των φαρμάκων τους στην Ελλάδα.
• Σε ράφια σούπερ μάρκετ της Ρόδου έκαναν την εμφάνισή τους μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα, βιταμίνες κυρίως. Πως το σχολιάζετε αυτό και πως πρέπει να αντιδράσουν οι φαρμακοποιοί;
Το θέμα της διάθεσης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ θα ξανασυζητηθεί το Σεπτέμβρη και σε αυτό δεν πρέπει να αντιδράσουν μόνο οι φαρμακοποιοί, αλλά ολόκληρη η κοινωνία, καθώς είναι εύκολα αντιληπτή και αποδεδειγμένη σε άλλες χώρες της Δύσης η επικινδυνότητα της ανεξέλεγκτης και χωρίς επιστημονική καθοδήγηση προμήθειας αυτών των σκευασμάτων. Σχετικά με τις βιταμίνες, η τοποθέτηση των συγκεκριμένων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ αποτελούσε κοινοτική μας δέσμευση. Παρ’ όλα αυτά θεωρώ πως δε θα έχει ανταπόκριση στο ελληνικό κοινό το οποίο έχει μάθει να συμβουλεύεται τον φαρμακοποιό του.
Πηγή:www.dimokratiki.gr
Διαβάστε επίσης
7/1/2025 6:32:07 μμΦ.Σ. Αττικής: Αλλαγές στο πρόγραμμα εφημεριών και διανυκτερεύσεων
Με στόχο τη σωστότερη κατανομή
23/12/2024 3:15:50 μμΣάρωσαν στα φαρμακεία οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί φέτος
Έχουν γίνει 600 χιλιάδες περισσότεροι σε σύγκριση με πέρυσι