Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αυξάνονται τα αιτήματα για απεξάρτηση από την κάνναβη

30/6/2017 12:32:26 μμ
Χιλιάδες άνθρωποι ζητούν θεραπεία από το ΚΕΘΕΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Σε 15.158 αποδέκτες, εξαρτημένους και οικογένειες, προσέφερε το ΚΕΘΕΑ υπηρεσίες θεραπείας το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι υπεύθυνοι του Κέντρου.

 

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν από το ΚΕΘΕΑ θεραπεία για την εξάρτηση από την κάνναβη. Αν και 1 στους 2 χρήστες που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ είναι κυρίως χρήστες ηρωίνης, τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των εξαρτημένων που αναφέρουν ως κύρια ουσία χρήσης την κάνναβη αυξάνεται. Το 2016 η ζήτηση αφορούσε 9 στους 10 εφήβους και 1 στους 4 ενήλικες, από όσους απευθύνθηκαν στο ΚΕΘΕΑ. Κατάκανόνα, επίσης, η κάνναβη αναφέρεται (από το 85%) ως η πρώτη παράνομη ουσία που χρησιμοποίησαν στην ηλικία των 16 ετών.


H πλειονότητα των χρηστών που προσέγγισαν το ΚΕΘΕΑ είναι άνδρες ελληνικής υπηκοότητας. Τα στοιχεία δείχνουν ανάγλυφα πώς η κατάχρηση και η εξάρτηση, ιδίως όταν είναι μακροχρόνιες, επηρεάζουν αρνητικά πολλές πτυχές της ζωής του ατόμου, όπως η υγεία, η εκπαιδευτική πορεία, η επαγγελματική εξέλιξη και η σχέση τους με τους Νόμους.


Ένας στους 3 έχει διακόψει το σχολείο σε ηλικία 15 περίπου ετών. Οι περισσότεροι δεν έχουν σταθερό εισόδημα, 1 στους 2 είναι άνεργος, ενώ σταθερή απασχόληση δηλώνει 1 στους 5.


Πάνω από τους μισούς αναφέρουν προβλήματα σωματικής ή/και ψυχικής υγείας, με επικρατέστερα την ηπατίτιδα C, τα ορθοπεδικά προβλήματα και την κατάθλιψη. Επίσης, τη στιγμή που ζητούν θεραπεία, 4 στους 10 έχουν δικαστικές εκκρεμότητες, ενώ 3 στους 4 έχουν συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά κατά το παρελθόν, 4 στους 10 έχουν καταδικαστεί τουλάχιστον μία φορά και 1στους 4 έχει φυλακισθεί.


Στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης θεραπευτικής παρέμβασης που έχει στόχο την κοινωνική ένταξη, το ΚΕΘΕΑ υποστηρίζει συστηματικά τα μέλη του, ώστε να αντιμετωπίσουν όλα τα συνδεόμενα με τη χρήση προβλήματα. Στις θεραπευτικές μονάδες του ΚΕΘΕΑ το 2016 εξυπηρετήθηκαν συνολικά 7.357 αποδέκτες, ενώ υποστηρίχθηκαν και 5.307 μέλη οικογενειών. Στις μονάδες αυτές περιλαμβάνονται επίσης ειδικές υπηρεσίες για τις «νόμιμες» εξαρτήσεις καθώς και για ειδικούς πληθυσμούς, όπως πρόσφυγες και μετανάστες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι συνολικές καθαρές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 30% το 2023
Δημιουργήθηκε από την ψηφιακή πλατφόρμα DoctorAnyTime






Σχετικά άρθρα

EMA: Νέες συστάσεις για τη χρήση των GLP-1 πριν από χειρουργείο
Υπάρχει κίνδυνος αναρρόφησης και πνευμονίας από εισρόφηση
ΕΜΑ: Το glatiramer acetate συνδέεται με αναφυλακτικές αντιδράσεις
Μπορεί να εμφανιστούν έως και χρόνια μετά την έναρξη της θεραπείας
Εγκρίθηκε στην Ευρώπη σύστημα CGM με τεχνητή νοημοσύνη
Είναι προϊόν της Roche Diagnostics