Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αξιολόγηση των ανεπιθύμητων ενεργειών από τα εμβόλια COVID-19

10/1/2022 4:08:15 μμ
Από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι εμβολιασμένοι μπορεί να εμφανίσουν παροδικές και ήπιες αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό και σπανιότερα σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σύμφωνα με τους ιατρούς του ΕΚΠΑ, οι οποίοι συνοψίζουν σχετική δημοσίευση του περιοδικού JAMA, η μελέτη συμπεριέλαβε εμβολιασθέντες με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Συνολικά συμπεριελήφθησαν δεδομένα από 19.586 άτομα. Η διάμεση ηλικία ήταν τα 54 έτη (ηλικιακό εύρος 38 με 66 έτη), ενώ το 68.8% (13.420 άτομα) ήταν γυναίκες. Αλλεργική αντίδραση ή αναφυλαξία αναφέρθηκε σε 26 από τα 8.680 άτομα (0,3%) μετά από την πρώτη δόση των εμβολίων mRNA ΒΝΤ162b2 (Pfizer/BioNTech) ή mRNA-1273 (Moderna), σε 27 από τα 11.141 άτομα (0,2%) μετά από δύο δόσεις του BNT162b2 ή mRNA-1273 ή μία δόση του JNJ-78436735 (Johnson & Johnson).

Οι κυριότεροι παράγοντες που σχετίστηκαν με την εμφάνιση παρενεργειών ήταν ο αριθμός των δόσεων του εμβολίου (μεγαλύτερη πιθανότητα με περισσότερες δόσεις), το είδος του εμβολίου (μεγαλύτερη πιθανότητα με το mRNA-1273 συγκριτικά με το BNT162b2, και μεγαλύτερη πιθανότητα με το BNT162b2 συγκριτικά με το JNJ-78436735), η ηλικία (μεγαλύτερη πιθανότητα στους νεότερους), το φύλο (μεγαλύτερη πιθανότητα στις γυναίκες), καθώς και η προηγούμενη νόσος COVID-19 πριν από τον εμβολιασμό.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Οι εργαζόμενοι και των 5 εταιρειών του γνωρίστηκαν, διασκέδασαν και έλαβαν πλούσια δώρα
Αναβαθμίζουν την αποτελεσματικότητα στην περιποίηση της επιδερμίδας και στην αντιγήρανση






Σχετικά άρθρα

Επούλωση & ανάπλαση με Μαστίχα Χίου
Γράφει ο Πέτρος Κασαρτζιάν, Φαρμακοποιός – Χημικός Φαρμάκων
Sotatercept: Να ενταχθεί στον θεραπευτικό αλγόριθμο της ΠΑΥ
Πρόταση από Έλληνες επιστήμονες
Το 30% του πληθυσμού αντιμετωπίζει κάποια διαταραχή ύπνου
Αλλά μόνο το 20% των ασθενών λαμβάνει θεραπεία
ΕΟΦ: Ενεργοποιήθηκε ο «Χάρτης Κλινικών Δοκίμων» της Ε.Ε.
Παρέχει πρόσβαση σε επαγγελματίες και ασθενείς σε ολόκληρη την τρέχουσα έρευνα