Διεθνές συνέδριο για την πάθηση οργάνωσε η εταιρεία Pierre Fabre
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Pierre Fabre για την Ατοπική Δερματίτιδα
Mε ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 8 και 9 Μαΐου το 3ο Διεθνές συνέδριο για την Ατοπική Δερματίτιδα υπό την Αιγίδα του Ιδρύματος Fondation Dermatite Atopie της Pierre Fabre.
Περισσότεροι από 200 σύνεδροι από όλο τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις ομιλίες 25 διακεκριμένων ομιλητών σχετικά με μια πάθηση που απασχολεί όλο και περισσότερο ιδίως τα παιδιά και κατά συνέπεια και τις οικογένειές τους. Επιστήμονες δερματολόγοι, ψυχολόγοι, αλλεργιολόγοι παρουσίασαν τα τελευταία δεδομένα και αντάλλαξαν απόψεις. Επίσης παρουσιάστηκαν ενέργειες και δράσεις που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο με σκοπό τη βελτίωση της ψυχολογίας του πάσχοντος. Κοινό συμπέρασμα ήταν ότι ρόλο-κλειδί παίζει η ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού και του γονέα και η θεραπευτική εκπαίδευση και των δύο με σκοπό την κινητοποίησή τους για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της πάθησης.
Αυτό άλλωστε ήταν το κύριο θέμα του Ελληνικού Συμποσίου που έλαβε χώρα το απόγευμα της Πέμπτης 8 Μαΐου με 4 διακεκριμένους ομιλητές και προεδρεύουσες τις κυρίες Αλεξάνδρα Κατσαρού, καθηγήτρια Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσ. Α. Συγγρός και Christine Bodemer, καθηγήτρια Δερματολογίας Νοσ. Necker Enfants Malades, Παρίσι. Οι ξένοι ομιλητές καθ. A. Golay, Δρ S. Barbarot και καθ. C Bodemer μίλησαν για τη σημασία της θεραπευτικής εκπαίδευσης και τις δραστηριότητές τους στα αντίστοιχα σχολεία ατοπίας που έχουν αναπτύξει.
Η καθηγήτρια κ. Αλ. Κατσαρού παρουσίασε τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου Ατοπικής Δερματίτιδας που λειτουργεί από την άνοιξη του 2010 στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός. Στα 4 χρόνια της λειτουργίας του έχουν εξεταστεί πάνω από 1500 παιδιά. Η εξέταση αυτή συνοδεύεται πάντα από ενημέρωση των γονέων για την κατανόηση της πάθησης και ειδική θεραπευτική εκπαίδευση τόσο των ίδιων όσο και των παιδιών (ψυχολογική υποστήριξη εάν χρειάζεται, σωστή χρήση μαλακτικών, τεχνικές μασάζ ενυδάτωσης, εναλλακτικές λύσεις για το ξύσιμο), οι οποίοι και εφοδιάζονται με άρτιο εκπαιδευτικό υλικό και άλλα πληροφοριακά φυλλάδια και βοηθήματα. Επίσης, το Ινστιτούτο Ατοπικής Δερματίτιδας πραγματοποιεί καμπάνιες στην ελληνική ύπαιθρο με άδεια του Υπουργείου Παιδείας με σκοπό τη δωρεάν εξέταση παιδιών και ενδελεχή καταγραφή του ιστορικού των παιδιών με Ατοπική Δερματίτιδα και ενημέρωση των γονιών τους.
Η Δρ Π. Εμμανουήλ έκανε μια αξιολόγηση για το Πρόγραμμα Θεραπευτικής Εκπαίδευσης ατοπικών παιδιών και των οικογενειών τους «Το σπιτάκι της Ατοπικής Δερματίτιδας» που λειτουργεί στο Γενικό νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης από τον Απρίλιο του 2009. Το πρόγραμμα που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών με ατοπική δερματίτιδα καθώς και των οικογενειών τους αποτελείται από 3 επιμέρους ενότητες: ενημέρωση γονιών - πρακτική εφαρμογή - ψυχολογική υποστήριξη. Η πρακτική εφαρμογή γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα νοσηλευτών για τη σωστή χρήση ενυδατικών και μαλακτικών ουσιών καθώς και τη σωστή πρακτική των τεχνικών του μασάζ για την ανακούφιση του κνησμού. Κατά τη διάρκεια της ψυχολογικής υποστήριξης τα παιδιά εκφράζουν τα συναισθήματά τους με βιωματικές ασκήσεις, ζωγραφική, παιχνίδι καθώς και παζλ, κουκλοθέατρο και επιτραπέζια παιχνίδια.