Δύο από τα πιο σημαντικά προβλήματα που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο σε ποσοστά που φτάνουν το 30-40% είναι αναμφισβήτητα το άγχος και το αίσθημα εξάντλησης. Σε αυτά τα ζητήματα κομβικό ρόλο διαδραματίζει και το ενδοκρινικό σύστημα του ανθρώπου. Κεντρικός άξονας είναι ο άξονας υποθαλάμου - υπόφυσης - οργάνου στόχου. Μέρη του εγκεφάλου δηλαδή (υποθάλαμος και υπόφυση) δίνουν σήμα σε όργανα, όπως ο θυρεοειδής αδένας, τα επινεφρίδια (μικρά όργανα πάνω από τους νεφρούς), οι ωοθήκες στις γυναίκες και οι όρχεις στους άνδρες, για την παραγωγή ορμονών.
Αντίστοιχα αν τα όργανα αυτά αυτόνομα αρχίζουν να παράγουν ορμόνες, ο εγκέφαλος μειώνει το δικό του σήμα, με στόχο να φρενάρει την ανεξέλεγκτη παραγωγή ορμονών. Έτσι φαίνεται πως υπάρχει μια λεπτή αλληλορρύθμιση (feedback) ενός πολύ καλά οργανωμένου δικτύου που ρυθμίζει ζωτικές λειτουργίες, τους ηλεκτρολύτες στο αίμα, το βάρος, τη διάθεση, την αναπαραγωγή.
Αρχικά ο θυρεοειδής αδένας είναι απαραίτητος με τις ορμόνες που παράγει για τη σωστή καρδιακή λειτουργία, το γαστρεντερικό σύστημα, τη ρύθμιση του βάρους αλλά και τη διάθεση.
Η τεστοστερόνη στους άνδρες είναι απαραίτητη ορμόνη για την αναπαραγωγική διαδικασία και τη libido αλλά και για την ψυχική διάθεση και την υγεία του μυϊκού συστήματος, καθώς η έλλειψη της σχετίζεται με μυϊκή αδυναμία, αύξηση του ποσοστού λιπώδους ιστού, κατάθλιψη και διαταραχές της σεξουαλικής λειτουργίας.
Η ορμόνη του stress κορτιζόλη υπερπαράγεται σε συνθήκες ψυχικού stress και οδηγεί αποδεδειγμένα μεταξύ άλλων σε αύξηση του σωματικού βάρους με αποθήκευση λίπους στην κοιλιά και ατροφία των μυών, οστεοπόρωση, διαταραχές κύκλου στη γυναίκα και μείωση της libido και στα δύο φύλα.
Η αγχολυτική δράση της ashwagandha
Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα μελετά με ενδιαφέρον τη δράση φυσικών συστατικών βοτάνων στην υγεία και ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής και τη διαχείριση του άγχους. Η αγχολυτική δράση της Ashwagandha, κεντρικού συστατικού του Nama Ashwa έχει αποδειχθεί σε πολυάριθμες μελέτες, ενώ έχει μετρηθεί και άμεσα η μείωση της κορτιζόλης που επέρχεται σε δοκιμασίες με χορήγησή της.
Αν και πρέπει να τονιστεί πως δεν αποτελεί θεραπεία σε περίπτωση παθολογίας στο ενδοκρινικό σύστημα, υπάρχουν δεδομένα του στηρίζουν ότι συμβάλλει στη ρύθμιση της θυρεοειδικής λειτουργίας ενώ στους άνδρες έχει παρατηρηθεί αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης. Με αυτά τα δεδομένα στηρίζονται οι θετικές επιπτώσεις που της αποδίδονται, έχοντας παράλληλα ένα ασφαλές προφίλ όσον αφορά τις παρενέργειες.